Home>>Weblog>>Vuurwerkverbod

Vuurwerkverbod

04 jan 2020
Vuurwerkverbod

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en het debat over vuurwerk is nog voluit bezig. Verbieden?

Ik steek zelf vrijwel nooit vuurwerk af. Ik vind het zonde van mijn geld. Maar toegeven: ik geniet wel erg van het siervuurwerk dat anderen afsteken. Ik heb ook wel Nieuwjaar in andere landen meegemaakt, en eerlijk gezegd miste ik het vuurwerk. Hoewel ik er zelf dus geen stuiver aan uitgeef, teer ik dus op het feit dat anderen dat wel doen. 

Maar toch. De argumenten voor een vuurwerkverbod zijn natuurlijk geen onzin. Hoewel de wet zegt dat je alleen maar vuurwerk op Oudejaarsavond af mag steken, gebeurt dat in de praktijk veel eerder. Ook zijn er allerlei soorten knalvuurwerk verboden - ook het maken van vuurwerkbommen is illegaal - maar dat wordt door hardnekkige types overtreden. Er is nauwelijks handhaving op illegaal knalvuurwerk, omdat er ook een groot grijs gebied is tussen ‘goed’ gebruik van knalvuurwerk en slecht/illegaal gebruik. Het helemaal verbieden van al het vuurwerk, zowel het knalvuurwerk en het siervuurwerk, is dan tenminste helder.  
 
Ik ben er nog niet helemaal over uit. Ik zou het sowieso zonde vinden als al het vuurwerk wordt verboden. Gemeentes staat het natuurlijk al vrij om zelf vuurwerkzones in te richten en zelf siervuurwerk af te steken. Een aantal steden, waar de problematiek ook weer anders is dan in kleinere gemeenten, doen dat al. Maar moet dat algemeen beleid worden? Dus een enkel feestje in het centrum van de stad of dorp? Tja. De meeste mensen gaan goed om met siervuurwerk. Die houden zich aan de regels. Die steken siervuurwerk af waar ook anderen van genieten, en ruimen netjes hun spullen daarna weer op. Is het dan logisch het ook voor hen te verbieden? 
 
Voorlopig vind ik dat in ieder geval het knalvuurwerk voor consumenten verboden moet worden, en dat de straffen voor illegaal vuurwerk en het maken van vuurwerkbommen fors omhoog moeten. En dat hard handhaven. Siervuurwerk blijft dan wel mogelijk. Het is ook wat het nationale hoofd van de politie  adviseert. Hier kan toch wel snel een meerderheid voor worden gevonden in de Tweede Kamer?

---

De brand van het oude stadhuis op de Dam | Gerrit Lundens |1653 | Amsterdam Museum