Home>>Weblog>>Ultieme Oranje-vrouw: Anna van Saksen

Ultieme Oranje-vrouw: Anna van Saksen

13 jun 2014
Ultieme oranje vrouw anna van saksen

Stop met praten over Oranje-vrouwen Bouchra van Persie, Yolanthe Sneijder, Gertrude Kuijt en Winonah de Jong! De meest fascinerende Oranjevrouw is Anna van Saksen!

Na een prachtige opening van het WK-voetbal, begint het vanavond pas echt. Nederland speelt tegen Spanje. In de aanloop naar de wedstrijd worden er op televisie allerhande achtergrondstukjes getoond. Over de training van het Oranje-elftal. Over wat ze eten. Hoe ze ontspannen. Of ze wel kunnen slapen. Natuurlijk wordt er ook uitgebreid verteld over de vrouwen van de Oranjespelers. Gisteren werd er vanaf Schiphol dan ook gefilmd hoe een aantal vrouwen van de spelers op het vliegtuig stapten om hun mannen aan te gaan moedigen.

 

Voor roddelpers, societyrubrieken en voetbalcynici zijn een aantal van deze vrouwen een welkome bron van inspiratie. Diva-gedrag of juist prettige eenvoud, scheidingen, bedrog, verkeerde invloed, slachtofferschap - de vrouwen geven de sterspelers net dat randje van menselijke tragiek of hybris die anders niet aan de oppervlakte zou komen.

 

Een huwelijk voor geld

 

Mijn persoonlijke fascinatie voor Oranje is niet echt ontstaan door het voetbal, maar eigenlijk ook door een Oranjevrouw. In 1984 (ik was 10 jaar oud) was het precies 400 jaar geleden dat Willem van Oranje werd vermoord, en daarom werd er een heuse televisieserie over hem gemaakt. Jeroen Krabbe speelde Willem, maar ook steracteurs als Willem Nijholt (als Koning Phillips de Tweede) en Ramses Shaffy (als Egmond) waren te zien. Ik was echter als bij donderslag verliefd op de actrice Linda van Dyck die Willem's tweede vrouw Anna van Saksen speelde. Ze was bloedmooi, maar ook haar personage was fascinerend.

 

Het huwelijk tussen Willem van Oranje en Anna van Saksen was niet gebaseerd op liefde, maar puur op het verkrijgen van aanzien en geld. Van Oranje had grote financiële problemen en door met de steenrijke (15-jarige!) Anna te trouwen verwierf hij een enorm kapitaal waar hij zijn losbandige leven mee kon voortzetten. Hij schreef aan een naaste 'Dit huwelijk dient tot grote eer en welvaart  van mij en de mijnen'. Anna zag deze uithuwelijking  met Willem eigenlijk niet zitten, maar toen ze hem ontmoet had draaide ze als een blad aan een boom om. Ze stuurde hem zelfs hartstochtelijke liefdesbrieven.

 

Anna ontspoort volledig

 

Maar de liefde kwam slechts van een kant, en Willem had het veel te druk met zijn politiek-militaire bezigheden en overige vrouwen. Hoewel er toch nog vijf kinderen uit dit huwelijk werden geboren, ging het met Anna en Willem bergafwaarts. Anna's opstandige temperament kwam steeds meer aan de oppervlakte. Ze vocht helse ruzies uit met andere vrouwen in haar omgeving, ze ging graaf van Egmond met een vleesmes te lijf, schold publiekelijk de huid vol van Graaf van Hoorne, sloeg mensen met een stok, zwaaide met een dolk en kreeg een veelbesproken affaire met Jan Rubens, de vader van de latere schilder Pieter Paul Rubens. Binnen de adel, en daarbuiten leidde het tot veel gegniffel, geroddel en verontwaardiging. Uiteindelijk besloot Willem van haar te scheiden en liet haar inmetselen (letterlijk!) in het vervallen Duitse kasteel Beilstein. Ze stierf een paar jaar later, en na haar begrafenis werd zelfs vergeten haar naam op het  graf te beitelen.

 

Kijk, dat is nog eens tragiek, diva-gedrag en slachtofferschap! Sabia, Sylvie, Bouchra, Yolanthe - ze vallen in het niet bij Anna van Saksen. De ultieme Oranje-vrouw.

 

Boris van der Ham

 

Hieronder een documentaire uit 1984 over 'The Making of Willem van Oranje' met o.a. Linda van Dyck, Jeroen Krabbe en Willem Nijholt.

Op www.dekoningkunjenietspelen.nl - de site over het nieuwe boek van Boris van der Ham over het theater van de politiek - zijn nog veel meer video-fragmenten te vinden. In het kader van het WK voetbal ook filmpjes over de overlap tussen voetbal en politiek.