Home>>Weblog>>Je zou maar een integere PVV-er zijn

Je zou maar een integere PVV-er zijn

20 mrt 2014
Je zou maar een integere pvv er zijn

Wilders heeft weer eens wat gezegd, en iedereen is in rep en roer. Ik heb medelijden. Met PVV-ers en vooral met hun kiezers.

(Blog geschreven op 20 maart, update 21 maart onderaan, ook een update n.a.v. Wilders' persconferentie op 22 maart)

 

Wilders verzette zich vorige week tegen het teveel aan Marokkanen die in Den Haag zouden wonen. Die opmerkingen zorgde meteen voor ophef. Want wat bedoelde Wilders nou precies?

 

Hij had het niet over criminele Marokkanen waarvan hij er minder wilde, maar dus over alle Marokkanen? De ophef vanwege deze uitspraak was terecht. Wilders had een belangrijke grens overschreden.Toen hij erop aangesproken werd, schopte hij verbaal weer fel van zich af.

 

Gisteravond leek hij aanvankelijk gas terug te nemen en toch weer te spreken over 'criminele' Marokkanen. Maar een paar minuten later liet hij zijn publiek scanderen: 'Minder, minder, minder!' nadat hij opnieuw tot 'minder Marokkanen' had opgeroepen. Hij voegde er aan toe dat hij dit nu zou ‘gaan regelen’

 

Nu is iedereen weer in rep en roer.

 

Ik vind de discussie over Wilders altijd wat vermoeiend. Waarom zoveel tijd besteden aan iemand die rond dit thema alleen maar wil sarren. Meestal vind ik zijn opmerkingen over integratie eigenlijk ongevaarlijk. Het is bij hem zo duidelijk dat die opmerkingen bedoeld zijn om te tergen en tarten dat ik ze niet meer zo serieus neem. 

 

En dat heb ik eigenlijk ook weer met deze uitspraken. Hij wilde blijkbaar provoceren vorige week, hij versprak zich mogelijk, en was vervolgens te trots om het meteen te nuanceren. Uiteindelijk deed hij dat dan gisteravond wel, maar kon het daarna niet laten het sarren vervolgens weer de overhand te laten nemen. Het is zo doorzichtig, zo doelbewust de grens opzoeken -  een jengelende puber is er niets bij.

 

Natuurlijk moeten we afstand nemen van dit soort gedrag. Alleen al omdat dit soort taal een toon zet in de rest van de samenleving. Maar hoe veel werk moet je hier in steken?

 

Hoewel het iedereen vrij staat om een aanklacht tegen hem in te dienen, ben ik  zelf geen voorstander van rechtzaken, want dat speelt Wilders alleen maar in de kaart. Hij vind het heerlijk om zich te wentelen in de rol van slachtoffer. Ik vraag me ook af of er echt een zaak in zit, want Wilders zal meteen kunnen verwijzen naar zijn formele uitleg van de uitspraak, en dat hij criminele Marokkanen bedoelde. Hij zal de dans waarschijnlijk wel weer ontspringen. Ik vind de actie van Nederlandse Marokkanen die een selfie maken met hun Nederlands paspoort dan veel treffender. Humor = altijd beter.

 

Vind ik dat Wilders een racist is? Hoewel ik weet dat veel mensen (ook partijgenoten) dat vinden, denk ik dat Wilders dat niet is. Hij is ook geen fascist, en hij is ook niet zomaar te vergelijken met buitenlandse populisten. Maar hij schept er genoegen in om mensen zo te tergen dat hem keer op keer dat verwijt wordt gemaakt, zodat hij zich tegen dat verwijt kan verzetten. Om zich vervolgens weer in de rol van slachtoffer te kunnen wentelen.

 

Voor de rest heb ik ook een beetje medelijden. Met integere PVV-ers. En die bestaan. Toen ik Kamerlid was heb ik bijvoorbeeld heel goed samengewerkt met sommige PVV-ers rond onderwijs. Andere Kamerleden van de PVV doen fantastisch werk voor de zorg voor ouderen. Zelfs in het debat over extremisme binnen de islam kunnen sommige individuele PVV-ers scherpe, maar goede analyses maken waar ik een eind in mee kan gaan. En ook als ik het helemaal niet eens ben met de PVV, kan ik nog wel respect hebben voor hun harde werk, en oprechte overtuigingen. Net zoals ik respect kan hebben voor andere politici waar ik het niet mee eens ben.

 

En dat soort PVV-ers (en vooral hun kiezers) worden nu bedolven onder kritiek. Niet alleen door 'de linkse kerk' en de NOS, maar nu ook door RTL4 en de Telegraaf . De PVV-ers staan nu alleen, ook in de steek gelaten door 'rechtse' media.

 

Maar eigenlijk worden de PVV-ers vooral in de steek gelaten door Geert Wilders zelf. Hij zal tezamen met zijn kompaan Martin Bosma vast weer zitten giechelen over alle ophef die zijn jongste uitspraken weer veroorzaken en cynisch constateren dat er weer veel gratis zendtijd is geweest. Maar ten koste van wat? Ik denk dat veel Marokkanen inmiddels hun schouders optrekken over Wilders' zoveelste uithaal. Maar je zou maar een PVV-er zijn die opeens door de eigen leider in de hoek wordt gezet met dit soort bagger-politiek. Ik heb met ze te doen. Voor hen is het te hopen dat Wilders eens een nachtje erover slaapt en zegt: Dit is niet wat ik bedoelde, sorry.

 

Wilders zou een voorbeeld moeten nemen aan Joost Eerdmans in Rotterdam, van Leefbaar Rotterdam. Ook onversneden rechts, maar wel iemand die zijn eigen mensen en kiezers respecteert door zich niet zo te verlagen. Ook iemand die mensen uiteindelijk afrekent op hun gedrag, en niet op waar ze vandaan komen. Hij zorgt er bovendien ook nog eens voor dat zijn partij mee kan regeren in Rotterdam, en hij ook echt iets voor zijn kiezers kan betekenen. Wilders staat voor de 2de keer op rij helemaal aan de zijlijn in Den Haag en Almere, iets waar het hem ook om lijkt te doen. Dat is niet volwassen. Dat is niet eerlijk naar je kiezers. Wilders, grow up.

 

21 maart UPDATE:

 

Dit blogje dat ik gisteren tussen allerlei klussen door schreef is inmiddels door vele tienduizenden gelezen. Ook op facebook en twitter leidde het gesprekken.

Soms vragen mensen aan me, wijzend naar de titel van het blog: 'Neem je het nu op voor de PVV?' Nee, het is mijn partij niet, verre van. Maar als er onder een deel van de kiezers  een partij is die stevig is over criminaliteit,  anti-Europees is etc, is het prima dat er een partij in de Kamer is die dat uitdraagt. Maar als Wilders zijn mensen laat scanderen dat er minder Marokkanen moeten zijn, dan gaat hij echt een grens over. Dan hoop ik voor dat soort kiezers dat er een betere rechtse leider opstaat, die wel fatsoensnormen kent en zijn gesar niet laat ontaarden in ophitsen.

Ook wordt er gevraagd: 'Bestaan er wel 'integere PVV-ers'' Ja, dus. Ik heb de afgelopen jaren veel PVV kiezers ontmoet die veel milder zijn dan Wilders, en die zich niet verlagen tot zijn sar-gedrag. Ook zijn er al heel wat Kamerleden van de PVV die inmiddels uit de fractie zijn gestapt (gisteren weer PVV-er Van Vliet, vandaag Van Klaveren, Almerense PVV-gemeenteraadsfractie twijfelen, statenleden en mevrouw Stassen die fractievoorzitter van de PVV in het Europees Parlement is - niet te minsten!) die zich terecht steeds meer zijn gaan schamen voor hun leider. Een integere PVV-er zal zich NU moeten uitspreken. Of hij of zij moet Wilders zo ver krijgen dat hij zijn woorden terugneemt, of Wilders moet worden afgezet als leider van de PVV, of anders moet de PVV-er uit de partij stappen. De 'goedwilende' PVV-er moet nu kleur bekennen. Het is geen pubergrap meer.

 

22 maart UPDATE

 

Zojuist heeft Geert Wilders een persconferentie gegeven over de onstane situatie in zijn PVV. Hij heeft zijn uitspraken over 'Minder Marokkanen' toegelicht, maar niet teruggenomen. Hij herhaalde dat Marokkaanse Nederlanders oververtegenwoordigd zijn in criminaliteitscijfers - iets dat een feit is. Hij stelde dat criminele Marokkanen (bijvoorbeeld terroristen) met een dubbele nationaliteit uit gezet moeten worden en dat meerdere partijen dat vinden - dat klopt ook. Hij stelde bovendien dat het terugdringen van migratie uit o.a. Marokko al jarenlang in zijn verkiezingsprogramma staat (en overigens ook gewoon regeringsbeleid is van diverse kabinetten) en ook dat klopt. Hij zei ook dat niet-criminele Marokkanen hier niet worden bedoeld. En met al die argumenten komt hij, met zorgvuldig gekozen woorden, tot de conclusie dat zijn gescandeer om 'minder Marokkanen' niet mis te verstaan was, en hem dus niets strafrechtelijks te verwijten valt. 

Ik denk eerlijk gezegd ook (en dat schreef ik al in mijn blog van donderdag) dat een rechtzaak tegen Wilders weinig kansrijk is. Hij heeft zich helemaal ingedekt, en ik wil nog wel geloven dat hij zijn redenering meent.

Maar dat is dus het punt niet. Wilders heeft woensdagavond opzettelijk een simplificatie van zijn opvattingen gemaakt om mensen op stang te jagen. In plaats van het duidelijk over 'criminele Marokkanen' te hebben, koos hij bewust zijn publiek 'Marokkanen' voor te houden. Waarom? Om een dikke middelvinger op te steken, om te sarren, te tarten en te tergen. Gewoon 'omdat het kon'. Strafbaar is dat waarschijnlijk niet, moreel verwerpelijk is dat wel. Waarom 'spelen' met dat soort taal? Waarom zo 'spelen' met de suggestie dat je iets anders bedoelt. Rechtzaken zullen waarschijnlijk niet helpen en gun Wilders ook geen cordon sanitair want dat zal zijn gesar alleen maar voeden. Maar intussen moeten PVV-ers en PVV-kiezers wel een keuze maken. Willen jullie dit nou zo? Een land van middelvingers en gesar? Het is blijkbaar niet gelukt Wilders tot een simpel excuus te bewegen. Zet 'm af. Of verlaat de partij