Home>>Weblog>>Goede voornemens

Goede voornemens

01 jan 2020
Goede voornemens

Een nieuw decennium, een nieuw jaar. Meer echtheid graag!

Gisterenavond, op Oudejaarsdag, ben ik met mijn zoon naar het Wintercircus in theater Carre geweest. Hij eek zijn ogen uit. Ook ik deed dat. Maar eigenlijk is dat gek. Zo'n circus is een aaneenschakeling van bestaande acts, die ik misschien wel  100 keer op televisie had gezien.

Messenwerpers, trapeze-acts, clowns die gooien met water. Ook komen er nogal wat andere cliches langs: dames zijn steevast in veren en andere wufte kleding gehuld, alle kleding is sowieso felgekleurd, de muziek is ook niet bijster origineel. Maar toch.. waarom kijk ik dan bijna net zo kinderlijk als mijn 8-jarige zoon?

Omdat het echt is, denk ik. Valt iemand? Maakt de clown me niet nat? He, hoorde ik daar een valse noot in het orkest? Wat spelen ze verder mooi! Ik ruik het paard in de piste. Enzovoort.

De echte ervaring is niet te overtreffen. Het schoont je een beeetje van cynisme, van verveling van blase zijn, of onnodig hard. En dat is dan ook meteen mijn goede voornemen voor 2020: meer echte ervaringen. Dat maakt het leven zoveel leuker en aangenamer. Minder online zijn dus.  

Ja, en ook meer sporten, natuurlijk. 

-----

Meid met schaal oliebollen | Albert Cuyp | ca. 1652 | Dordrechts Museum