Home>>Nieuws>>'We moesten iets doen' - 20 jaar na Srebrenica

'We moesten iets doen' - 20 jaar na Srebrenica

09 jun 2015
We moesten iets doen   20 jaar na srebrenica

Volgende maand is het 20 jaar geleden dat moslimenclave Srebrenica viel. Daarom wordt dinsdag in het Amsterdamse Frascati in samenwerking met NRC Handelsblad een theatraal debat georganiseerd. Onder leiding van ex-Kamervoorzitter Wim Deetman (CDA), met kamerleden van toen. Er is ook een niet-gespeeld debat, met o.a. Joris Voorhoeve en Jan Marijnissen. Boris van der Ham (ex-Kamerlid D66) treedt op als verteller, en speelt de overleden Hans Janmaat.

De Nederlandse politiek was in de zomer van 1992 welhaast unaniem. Er kon niet langer werkeloos worden toegekeken hoe de burgeroorlog in Joegoslavië steeds heviger werd. Europa moest actie ondernemen. Zoals premier Lubbers destijds zei: ,,Het kan mij geen donder schelen wie het voortouw neemt.’’ Nederlandse militairen gingen uiteindelijk naar Bosnië om de moslimenclave Srebrenica te beschermen. Het liep anders. Op 11 juli aanstaande is het twintig jaar geleden dat Bosnisch-Servische troepen het stadje binnenvielen en minstens 7000 mannen en jongens om het leven brachten. Het was de grootste naoorlogse genocide in Europa. Had Nederland zich laten leiden door een politiek van goede bedoelingen? Wat waren indertijd de overwegingen? NRC Handelsblad en Frascati Issues reconstrueren het verleden met de actoren van toen, om gezamenlijk over het heden te kunnen spreken. Zijn we nu minder ‘naïef’ dan toen?

Het Tweede Kamerdebat van toen wordt in verkorte vorm nagespeeld onder leiding van ex-Kamervoorzitter Wim Deetman (CDA) door de oud-Kamerleden Ton de Kok (CDA), Gerrit Valk (PvdA), Jan-Dirk Blaauw (VVD), Doeke Eisma (D66) en Eimert van Middelkoop (GPV). Boris van der Ham (ex-Kamerlid D66) treedt op als verteller en neemt de rol van Hans Janmaat (CD) op zich. Ook is een rol weggelegd voor Hans Blom (ex-directeur NIOD).

Na de pauze volgt een debat over nut en mogelijkheden van militaire vredesinterventies nu. Met Jan Marijnissen (verklaard tegenstander van de militaire interventie in Joegoslavië, SP) en Joris Voorhoeve (o.m. van 1994 tot 1998 minister van Defensie, toen VVD). Yaël Vinckx (NRC) sluit de avond af met een kritische gesproken column.

We moesten iets doen is een gezamenlijk initiatief van NRC Handelsblad en Frascati Issues. Het is het vervolg op Terug naar Maastricht, waarbij het Kamerdebat in 1992 over het Verdrag van Maastricht werd nagespeeld.