Home>>Nieuws>>'War on Drugs' ten einde?

'War on Drugs' ten einde?

19 aug 2013
War on drugs ten einde

Bij BNN-Today (Radio 1) werd er ingegaan op het mogelijke einde van de 'War on Drugs'. Amerika levert al meer dan 100 jaar een peperdure strijd tegen alle drugs. Maar de minister van Justitie kondigde daar een wijziging van beleid aan. Boris van der Ham, schrijver van het boek 'De Vrije Moraal' vertelt wat dit betekent.

In de studio waren ook Huberto Tan en Erben Wennemars aanwezig. In hun aanwezigheid vertelde Van der Ham over de lange geschiedenis van het internationale drugsbeleid. In 1909 begon dat in Sjanghai met een Opiumconferentie, aangezwengeld door China en Amerika. Nederland was groot tegenstander van het 'destructieve idealisme' van Amerika die alles wilde verbieden. Nederland wilde een praktisch beleid, gericht op het voorkomen of helpen van verslaafden. 

In 1971 begon president Nixon opnieuw met een War on Drugs in Amerika, maar ondanks dat deze oorlog tientallen miljarden euro's per jaar kost, en er gemiddeld 10 keer zoveel mensen in de gevangenis zitten als in Nederland, heeft het weinig resultaat gebracht. Van der Ham betoogt dat een praktischer beleid beter zal werken in het voorkomen van misbruik, verslaving en het bestrijden van criminaliteit. Hij vertelde dat in al veel Amerikaanse staten er al jaren wordt geexperimenteerd met vormen van een praktische aanpak.

 

Je kan HIER het boek 'De Vrije Moraal' bestellen.

Application: borisvanderhamNL [Run Tests]
Framework: Wheels 1.1.8
CFML Engine: Adobe ColdFusion 9,0,2,282541
Default Data Source: borisvanderhamNL
Active Environment: Design
URL Rewriting: on
URL Obfuscation: Off
Plugins: None
Route: displaynews
Controller: Articles
Action: displayArticle
Key(s): war_on_drugs_ten_einde
Additional Params: page = 1
Caching Stats: culls: 0, hits: 1, misses: 3
Execution Time: 203ms (action ~188ms, view ~94ms)