Home>>Nieuws>>Vrijheid overstijgt religie

Vrijheid overstijgt religie

12 mei 2013
Vrijheid overstijgt religie

Individuele vrijheid dient uiteindelijk iedereen, gelovigen en niet-gelovigen, zei voorzitter Boris van der Ham zondag 12 mei in het programma 'Adieu God'. Hij sprak met interviewer Tijs van den Brink over geloof, het afscheid daarvan, maar ook over actuele kwesties als het afschaffen van het verbod op godslastering.

Volgens Van der Ham is het een misvatting dat de afschaffing van dat verbod er is om gelovigen aan te pakken. "Het verbod op godslastering wordt in een aantal islamitische landen gebruikt om opvattingen, ook christelijke opvattingen, te smoren." Als een opvatting wordt 'voorgetrokken op een andere'', levert dan grote problemen op, stelde hij.

De uitzending kan je HIER terugkijken.

Van der Ham vindt dat individuele vrijheid uiteindelijk iedereen dient, gelovigen en niet-gelovigen. "Ik vind dat vrouwen, homo's, vrijzinnige moslims of christenen moeten worden bevrijd van de drang van anderen dat zij moeten geloven precies zoals de meerderheid gelooft."

In 'Adieu God' ging Van der Ham ook in persoonlijk gesprek met Van den Brink over 'het leven na de dood'. Van der Ham stelde dat hij niet gelooft dat er een hemel is. Hij ziet dat mensen wel 'voortleven' in herinneringen en dat bijvoorbeeld literatuur kan bijdragen aan het doorgeven van wijsheid van generatie op generatie

Onder het mom van ‘godslastering’ worden in vele landen atheïsten, humanisten, vrijzinnigen en mensen met een ander geloof dan de staatsgodsdienst vervolgd. Het Humanistisch Verbond wil samen met de International Humanist and Ethical Union (IHEU) tegenwicht bieden, vertelt voorzitter Boris van der Ham. Daarom startte hij de actie 'Teken voor vrijheid'. Klik HIER om die actie te steunen.