Home>>Nieuws>>Van der Ham maakt TF-selectie bekend!

Van der Ham maakt TF-selectie bekend!

22 mei 2015
Van der ham maakt tf selectie bekend

Tijdens het radio-programma 'Kunststof' (Avro/Tros) is de selectie van de beste toneelvoorstelling voor 2014/2015 bekend gemaakt. Juryvoorzitter Boris van der Ham deed de onthulling. In september zullen de meeste van deze voorstellingen opnieuw te zien zijn tijdens het Nederlands Theaterfestival.

Van der Ham over het aanbod van 2014/2015: "Wat geweldige toneelstukken heb ik het afgelopen jaar gezien. Hoog niveau, zowel in de kleine als in de grote zaal. We hebben ook geconstareerd als jury dat er ook weer meer gedurfd wordt in de grote zaal. Het aanbod aan interessante grote zaal voorstellingen was dit jaar weer groter"

De Jury over de geselecteerde voorstellingen:


Medea - Toneelgroep Amsterdam
“De hippe Australische regisseur Simon Stone was te gast bij Toneelgroep Amsterdam en dat leidde tot een superactuele, ontroerende Medea met Marieke Heebink in de titelrol, die hier kan laten zien wat ze allemaal in huis heeft en de sterren van de hemel speelt.”

Genesis - het Nationale Toneel
"Johan Doesburg neemt afscheid van zijn Nationale Toneel met een oerknal. Hij ensceneert het eerste bijbelboek als een (onnadrukkelijk) modern theaterverhaal, met een relatief kleine groep acteurs die met enorm spelplezier een reeks aan overtuigende, grappige en aangrijpende scènes neerzet."

DE VERLEIDERS: door de bank genomen - Bos Theaterproducties
"Een voorstelling als een puntig maatschappelijk pamflet over de illusie van geld. Met een enorme drive wordt het complexe functioneren van banken inzichtelijk gemaakt. De makers hebben een nieuw hitgenre theater geschapen dat de tongen losmaakt, en zelfs de politiek niet onberoerd laat. Het engagement gecombineerd met goed geschreven en uitstekend gespeelde teksten, maakt ‘De verleiders’ tot een krachtig geheel: geestig en geestscherpend."

Gavrilo Princip - De Warme Winkel
"Geweldige voorstelling over die Bosnisch-Servische anti-held Gavrilo Princip, die met zijn koortsachtige daad de Eerste Wereldoorlog helpt ontvlammen. En over een Europa in chaos en verwarring, zoals we dat nog steeds wel kennen. Ingenieus in elkaar gestoken en erg geestig gebracht."   

The Fountainhead - Toneelgroep Amsterdam
“Een waagstuk, deze regie van Ivo van Hove naar het ruim 700 pagina’s tellende werk van Ayn Rand. Eentje dat evenwel een enerverende voorstelling oplevert, over schoonheid versus functionaliteit, onafhankelijkheid versus compromis, en de rol van kunst in de samenleving. Tegelijk zindert het tussen de personages.”

Horror - Jakop Ahlbom
"Een hommage aan het horrorgenre, boordevol special effects en suspense. In een rollercoaster van beelden en geluid neemt Ahlbom de toeschouwer mee in een tragische familiegeschiedenis. Met behulp van acrobatiek, goochelkunst, mime en dans creëert Ahlbom een spannend, oogstrelend en homerisch spektakel. "

Nobody Home - Daria Bukvic
"Indringend stuk over vooroordelen en verdriet, heimwee en nieuwe kansen, verblijfsvergunningen en status, geconcipieerd door vier oud-klasgenoten van de Toneelschool Maastricht die ervaringsdeskundigen zijn in asielzoekerscontext. Verrassend en origineel – en verre van loodzwaar - gebracht, ook met het doel andere vluchtelingen een gezicht te geven."

Angels in America - Toneelgroep Oostpool
"Regisseur Marcus Azzini liep al jaren en met het plan dit tijdloze stuk van Tony Kushner te ensceneren en dit seizoen lukte het – en hoe. Met een geweldige cast creëert hij in intieme sfeer een wereld waarin angst, verlies, mededogen en inzicht een verdiende plaats krijgen, en er een onverwachte feel-good sfeer ontstaat."     

Kunsthart - mugmetdegoudentand
"Guy Clemens, Hannah van Lunteren en Sieger Sloot spelen in regie van Lineke Rijxman een heerlijk stel personages, die allemaal op een eigen manier met kunst in de maatschappij te maken hebben. Vet aangezet soms maar steeds geloofwaardig en inhoudelijk sterk. Bravo ook voor schrijver Nathan Vecht."

Een bruid in de morgen - TA2 / Frascati Producties
“De glasheldere regie van veelbelovend regisseur Maren Bjorseth maakt van Bruid in de morgen een indrukwekkend portret van een getormenteerde familie die smacht naar liefde.”

Mansholt – Stichting Jan Vos
“Documentair theater; goed geschreven, sterk geregisseerd en gespeeld. Maar bovenal een intrigerende inhoud.”