Home>>Nieuws>>Van der Ham "Haal de ethische punten van tafel"

Van der Ham "Haal de ethische punten van tafel"

09 aug 2017
Van der ham haal de ethische punten van tafel

In het tv-programma Nieuwsuur stelde Boris van der Ham, voorzitter Humanistisch Verbond en oud-D66 Kamerlid, dat de medisch ethische punten niet onderdeel moeten worden van politiek schimmenspel. Hij heeft in het verleden gezien dat partijen, waaronder D66 zelf, te veel toegaven aan orthodox-christelijke partijen tijdens onderhandelingen.

Zie de uitzending van Nieuwsuur HIER

Oud-D66-politicus en huidig voorzitter van het Humanistich Verbond Boris van der Ham houdt zijn hart vast. Hij weet uit ervaring wat er met dit soort thema's kan gebeuren. "Sommige onderwerpen worden dan in de ijskast gezet. Dat heb ik gezien in 2012. Toen werden de wet godslastering en de winkeltijdenwet in de ijskast gezet. Er werd destijds te veel rekening gehouden met religieuze principes en ik hoop dat D66 daarvan geleerd heeft. Paritjen als de VVD, Pvda, D66 en Groenlinks moeten rond ethische thema's niet onder druk worden gezet."

Het wetsvoorstel 'voltooid leven' dat veel verder wil gaan dan de huidige euthanasieregels, kan al rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Van der Ham roept zijn  partij op om het voorstel buiten een kabinet met andere progressieve partijen te regelen. Van der Ham: "Er zijn heel veel zaken waar de partijen het wel eens over kunnen worden. Laat dan de dingen waar principieel anders over wordt gedacht aan de Kamer. Haal het van de tafel als er zoveel druk op staat."