Home>>Nieuws>>Van der Ham: Duurzaamheidseisen steenkool

Van der Ham: Duurzaamheidseisen steenkool

29 jun 2010
Van der ham duurzaamheidseisen steenkool

Demissionair minister van Vrom Tineke Huizinga (ChristenUnie) liet dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer weten geschokt te zijn door het nieuws dat grote Nederlandse energiemaatschappijen steenkool inkopen van bedrijven die betrokken waren bij moorden op vakbondsleiders in Colombia. Ze wil dit probleem via de wereldhandelsorganisatie WTO aanpakken. D66-kamerlid Boris van der Ham stelde dat Nederland al in Nederland kan beginnen.

Volgens actualiteitenprogramma Netwerk is ruim de helft van de naar Nederland geïmporteerde steenkool afkomstig uit Colombia. Negentig procent daarvan zou komen van de bedrijven die paramilitaire operaties financierden. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans vroeg aan de minister of ze kon garanderen dat binnen afzienbare tijd alle steenkool die door Nederlandse energiemaatschappijen gekocht wordt 'schoon' is. Huizinga beloofde hier met de bedrijven over te gaan praten, maar voegde daaraan toe dat de WTO de aangewezen plek is om de kwestie op te lossen. De regels van de WTO verbieden individuele landen om eisen te stellen aan de import van steenkool.

Dit kwam Huizinga op kritiek uit de Kamer te staan. Koopmans vond dat het 'zo niet opschiet' en D66-Kamerlid Boris van der Ham verweet de minister een te passieve houding. "Laten we als land vooroplopen om te hameren op duurzaamheid, ook wat betreft steenkool", aldus Van der Ham. Hij stelde dat bij door de overheid gesubsidieerde CO2-opslag projecten bij kolencentrales een extra eis wat betreft duurzame steenkool kan worden gesteld. "Daar zijn internationale regels niet voor nodig." Huizinga beloofde dit te onderzoeken.