Home>>Nieuws>>Van der Ham: "Bos moet terug!"

Van der Ham: "Bos moet terug!"

04 jun 2010
Van der ham bos moet terug

D66-Kamerlid Boris van der Ham presenteert vandaag een plan om het areaal bos en parken de komende decennia met de helft te vergroten. “Vooral in en rond de steden staat het groen onder druk, terwijl juist daar de behoefte aan groen het grootst is. Als we over 40 jaar nog mooie steden willen hebben met parken en bossen, dan zullen we ze nu moeten aanplanten,” aldus Van der Ham.

Meer bos is leefbaar

De sociaal-liberaal verwijst naar de grote bos -en parkprojecten van de vorige eeuw toen onder meer het Amsterdamse Bos en het Kralinger Bos werden aangelegd. “Dat waren visionaire keuzes. We hebben er nog dagelijks plezier van. Goed voor de leefbaarheid, maar ook voor het economisch vestigingsklimaat. Internationale bedrijven hechten aan leefbaarheid en recreatiemogelijkheden.” Naast bossen en parken in verstedelijkte gebieden zijn er volgens Van der Ham ook grote kansen voor bosaanplant in gebieden zoals Limburg en Groningen. Aan nieuwe woningbouw moet een vast percentage groen gekoppeld worden.

Nationaal Bosakkoord

Nederland is een van de minst beboste landen in de wereld. Dat dit kan veranderen bewijst het verleden,” vindt het D66-Kamerlid. 100 jaar geleden bestond Nederland voor 3% uit bos en parken. Nu is dat 10%. D66 wil naar 15% in 2050. De huidige bos -en parkaanplant ligt ondanks de mooie plannen vrijwel stil, door regelgeving en elkaar tegenwerkende overheden Het D66-plan roept op tot een Nationaal Bosakkoord met overheden en bos- en parkbouwers. Bovendien stelt het een vermindering aan regelgeving voor bij het aanplanten van nieuw bos, waar particuliere bosbouwers last van hebben. Verder staan er in het plan ideeën om het opwekken van schone energie te koppelen aan het planten van bomen

Hier lees je de nota