Home>>Nieuws>>Van der Ham blij met inspectieonderzoek diploma's HBO

Van der Ham blij met inspectieonderzoek diploma's HBO

20 jul 2010
Van der ham blij met inspectieonderzoek diploma s hbo

De Inspectie van het Onderwijs gaat in een onlangs gestart onderzoek naar verkorte afstudeertrajecten in het hoger onderwijs voorrang geven aan verkorte trajecten voor langstuderenden. Dit na aanleiding van verschillende signalen over gebrek aan kwaliteit van deze trajecten. D66-kamerlid Boris van der Ham maakte dit aanhangig bij de staatssecretaris van Onderwijs

Aanleiding daarvoor is de berichtgeving afgelopen week dat bij de opleiding Media en Entertainment Management (MEM) van de hogeschool InHolland Haarlem onterecht diploma’s zouden zijn verstrekt aan studenten die daar al lang ingeschreven stonden. Zo wilde MEM de door het Rijk betaalde diplomavergoeding binnenhalen. Na deze berichtgeving kwamen er meerdere berichten van mogelijke problemen op andere HBO-instellingen zoals de Hanze Hogeschool in Groningen. Boris van der Ham stelde hierover Kamervragen aan de staatssecretaris van Onderwijs.

Een woordvoerder van de Inspectie laat weten dat ook andere meldingen die in de media zijn gedaan over het te makkelijk uitdelen van diploma’s op het hbo met voorrang onderzocht zullen worden. Zij stellen al wel dat vormen van puntenverwerving bij een stage geoorloofd zijn om mee te tellen voor een diploma, maar dit dient vanzelf wel zorgvuldig te gebeuren. De inspectie gaat nu uitzoeken of dit op de verschillende HBO-instellingen wel goed is gegaan.

Van der Ham van D66 is blij met het onderzoek. "Studenten moeten er van op aankunnen dat hun diploma wat waard is. De inspectie moet nagaan of er juist gehandeld is, en zo nodig moet er worden ingegrepen."