Home>>Nieuws>>Uniek onderwijscongres in Ede

Uniek onderwijscongres in Ede

14 apr 2015
Uniek onderwijscongres in ede

De inspectie voor het onderwijs organiseerde een uniek onderwijscongres. Alle grote spelers uit de onderwijswereld waren er. Ook de minister en staatssecretaris waren present. De dag werd geleid voor Boris van der Ham.

De staatssecretaris van Onderwijs Dekker, nam de staat van de Leerling in ontvangst. Leerlingen bepleiite meer inspraak in het onderwijs. Minister Bussemaker nam daarna de Staat van de Leraar in ontvangst. Ze stelde de leraren op het podium een aantal vragen: “Welke belemmerende regelgeving, waar jullie dagelijks mee te maken hebben, moet op de agenda worden gezet?” Er valt een ijzige stilte, het publiek lacht. Gelukkig spreken enkele leraren zich toch uit over welke regelgeving hen in de praktijk belemmert. Ook in deze onderwerpen is een gemene deler te ontdekken: angst. Angst voor een slechte beoordeling en angst om bestraft te worden indien de school zich niet aan de regels houdt. Maar, stelde Bussemaker, angst is een slechte raadgever.

Inspecteur- generaal van het Onderwijs Monique Vogelzang kwam tenslotte met de Staat van het Onderwijs.. Zij beschrijft de punten waar de inspectie trots op is, maar ook waar ruimte is voor verbetering. Door de focus op een snelle schoolcariere, is het aantal 'stapelaars' namelijk verminderd. Dat is spijtig voor leerlingen die trager leren. Ter afsluiting overhandigde zij De Staat van het Onderwijs 2013/2014 aan de minister.

Daarna volgden workshops en een afsluiting. De bijzondere dag vond plaats op ROC A12 in Ede. Leerlingen van de school hielpen actief mee de dag in goede banen te leiden.