Home>>Nieuws>>'Social Impact Bond' voor werkloze jongeren

'Social Impact Bond' voor werkloze jongeren

19 dec 2013
Social impact bond voor werkloze jongeren

ABN Amro en Start Foundation gaan de begeleiding betalen van Rotterdamse jongeren die op zoek zijn naar werk. Vandaag ging het project 'Social Impact Bond' van start. Boris van der Ham leidde de ochtend, met onder meer de Rotterdamse wethouder Marco Florijn en ABN-Amro baas Gerrit Zalm.

ABN Amro en Start Foundation steken samen 680.000 euro in het op weg helpen van 160 werkloze jongeren. In eerste instantie wordt geprobeerd of de jongeren een eigen bedrijf kunnen starten. Ze krijgen van een projectbureau trainingen en leren een bedrijfsplan te maken.

Als het niet lukt een eigen bedrijfje op te zetten, worden de jonge Rotterdammers gemotiveerd om hun opleiding af te maken of zich bij te scholen of om ander werk te zoeken.

De gemeente Rotterdam betaalt de investeerders terug op basis van het aantal uitkeringen dat zo wordt uitgespaard. Volgens wethouders Florijn (PvdA) van Sociale Zaken scheelt het de gemeentekas dagelijks 40 euro als een jongere geen uitkering meer nodig heeft.

Rotterdam kiest voor deze constructie omdat de gemeente zelf steeds minder geld heeft voor de begeleiding van werklozen. Bovendien hadden eerdere reïntegratiepogingen van de gemeente slechts in de helft van de gevallen succes.

Hoe sneller de jongeren werk krijgen, hoe meer rendement ABN en Start krijgen van hun financiering. Als de aanpak niets oplevert, verliezen ze zeker de helft van hun investering.

Andere gemeenten wachten de proef in Rotterdam af voordat ze zelf een vergelijkbare samenwerking aangaan.In Groot-Brittannië is al ervaring opgedaan met deze sociale prestatiecontracten, ook wel Social Impact Bonds genoemd.