Home>>Nieuws>>Samen staan voor vrijheid

Samen staan voor vrijheid

25 mrt 2016
Samen staat voor vrijheid

Enkele honderden mensen waren vrijdagmiddag op de Dam in Amsterdam om een vuist te maken tegen de daders van de aanslagen in Brussel. Kernboodschap van de manifestatie was solidariteit. "We moeten ons niet uit elkaar laten spelen", zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Gesproken werd verder door onder andere Humanistisch Verbond-voorzitter Boris van der Ham en stadspredikant Rob Visser.

Eerder op de dag was een soortgelijke bijeenkomst in de Al Kabir-moskee in de hoofdstad. Daar spraken leiders uit de Amsterdamse joodse, islamitische en christelijke gemeenschap.
Van der Laan wees de toehoorders erop dat de daders van de aanslagen twee redenen hebben voor hun acties. "Ze willen angst en verdeeldheid zaaien", zo zei hij. "Dat is kansloos en dat laten we met deze bijeenkomsten zien. Al hebben ze dat waarschijnlijk nog niet door." Op een spandoek stond 'Stop de gijzeling van de islam en moslims door extremisten'.

Volgens Van der Ham moeten we in elk geval niet de 'lieve vrede' bewaren. "Die is helemaal niet zo lief. Want dat betekent dan dat verschillen angstvallig moeten worden weggepoetst. Maar als je verschillen - uit naam van de 'lieve vrede' - onder het vloerkleed veegt, dan dreigen ze daar juist verder te broeien, en kunnen ze gevaarlijk worden. Die 'lieve vrede' blijkt dan helemaal niet lief, laat staan blijvend. We zijn het soms - terecht - hartgrondig met elkaar oneens. Maar één ding kan ons bij elkaar houden... Samen te staan voor ieders vrijheid. Want bij die vrijheid wint iedereen. Die maakt iedereen sterker. Het is de basis, niet van de 'lieve vrede', maar van echte vrede." Lees de rest van de toespraak HIER