Home>>Nieuws>>Romeinse Limes werelderfgoed?

Romeinse Limes werelderfgoed?

25 sep 2015
Romeinse limes werelderfgoed

Boris van der Ham sprak als voorzitter van Werelderfgoed Nederland bij een 'Limes'-bijeenkomst in Bodegraven. Vrijwilligers, lokale overheden en vele anderen willen graag dat de vroegere Romeinse grens door UNESCO tot werelderfgoed wordt verheven. Van der Ham sprak over de kansen.

Boris van der Ham is sinds kort voorzitter van Stichting Werelderfgoed.nl en heeft de afgelopen tijd een ronde gemaakt langs de Nederlandse werelderfgoederen en mogelijke toekomstige kandidaten. Hierbij vielen hem twee dingen op: ten eerste ziet hij het enthousiasme waarmee een grote groep vrijwilligers zich inzet ten gunste van het erfgoed. Ten tweede komt hij tot de conclusie dat Nederland een prachtig land is dat veel te bieden heeft.

Wat hem vooral is opgevallen bij UNESCO, is hoe belangrijk UNESCO samenwerking vindt. Voor de Limes is dit een interessant punt omdat deze zich tussen de al toegekende Limes erfgoederen in Engeland en Duitsland bevindt. Van der Ham benadrukt dat juist dit grensoverschrijdende element een belangrijk ‘selling point’ vormt richting UNESCO. Dit punt kan ten volle benut worden als de verschillende onderdelen van de Limes (zowel binnen als buiten Nederland) met elkaar verbonden worden. Ook raken, door goede samenwerking en verbindingen te leggen, meer inwoners en toeristen gei?nteresseerd en zijn er meer inkomsten te genereren. Van der Ham stipt hierbij twee punten aan: centraliseren en kennismaken. Er moet een centraal orgaan zijn dat coo?rdinerend werkt. En het is belangrijk om elkaar te leren kennen ter bevordering van de samenwerking. Op deze manier kunnen de organisaties samen optrekken om de aanvraag tot een succes te maken.

Van der Ham noemt nog twee interessante ontwikkelingen voor de Limes. Allereerst: zorg dat naast de fysieke geschiedenis ook de Ideee?n geschiedenis een plaats krijgt. Hij vertelde in zijn verhaal over een bezoek dat hij bracht aan Archeon waar hij met zijn nichtje een gladiatorengevecht zag. Het gaf in de auto terug een goed gesprek over de rechtspraak en over opruiing. Ten tweede zag Van der Ham ook kansen voor duurzaam toerisme door bijvoorbeeld bewuste keuzes te maken met betrekking tot slaapplek en eten.

Maar let op:Als Limes organisaties moeten we ons realiseren dat we in de goede zin van het woord "freaks zijn”. Daarmee bedoelde hij dat niet iedereen dezelfde passie voor het onderwerp voelt als wij. Veel mensen hebben een duwtje in de rug nodig om een klik met het onderwerp te voelen. Voor de UNESCO aanvraag hoeft men op dit punt in ieder geval het wiel niet opnieuw uit te vinden maar kan er veel geleerd worden van de ervaringen van anderen. Daarnaast drukt van der Ham ons ook op het hart om een plan B te bedenken. Het kan zijn dat de UNESCO nominatie niet lukt en het zou zonde zijn wanneer dan alle energie die de afgelopen tijd in de Limes is gestoken verloren zou gaan. De limes is sowieso bijzonder.