Home>>Nieuws>>Qat verbieden is symtoombestijding (Moraalridders)

Qat verbieden is symtoombestijding (Moraalridders)

11 jan 2012
Qat verbieden is symtoombestijding knevel van de brink

De regering wil het plantje Qat verbieden. Dit plantje is zeer populair als drug onder de Somalische gemeenschap in Nederland. Een deel van de gebruikers (10%) is echter probleemgebruiker en ernstig verslaafd. Ook geeft de handel overlast in Uithoorn en Tilburg. Qat dan maar verbieden? D66-kamerlid Van der Ham vindt van niet, zei hij in het tv-programma Moraalridders (EO).

Moraalridders terugkijken kan je HIER

"Gaan ze nu winegums kauwen?"

Van der Ham: "Er is een overduidelijk probleem met 10% van de qat-gebruikers. Deze mannen zitten 's nachts te kauwen, en zijn overdag niets waard. De handel in deze plantjes wordt gedaan in een loods in Uithoorn waar de buurtbewoners veel last van hebben."

Knevel en Van de Brink stelden in het programma Moraalridders op deze constatering van Van der Ham de vraag: Maar waarom bent u dan tegen een verbod, dan houden ze op met kauwen? Van der Ham vroeg aan Van den Brink: "Wat denkt u dat ze dan gaan kauwen? Winegums?"

Probleem wordt niet aangepakt

Van der Ham stelde dat de 10% Somaliers die verslaafd zijn, ook na het verbod verslaafd zijn. Zij zullen op zoek gaan naar een vervangende drug, of via smokkel of illegale teelt door bijvoorbeeld een wietkweker toch nog aan hun gerief komen.

Van der Ham: "De overheid had hier veel eerder moeten ingrijpen. Als er overlast is door handel in een loods, dan moet je dat reguleren. We verkopen toch ook geen alcohol in een loods. Reguleer dat, verkoop het in een winkel, stel leeftijdseisen. Nu heeft de overheid dat jaren laten begaan. En wanneer je ziet dat 10% van de gebruikers verslaafd is, stuur er meteen verslavingszorg op af. Ook dat heeft de overheid jarenlang genegeerd. Dit kabinet bezuinigd zelfs op verslavingszorg! En als doekje voor het bloeden komt er nu een algemeen verbod. Dat dus niet zal helpen."

Richt je op probleemgevallen

Knevel en Van de Brink stelden dat die verslavingszorg er natuurlijk moest komen, maar dan dit niet in tegenspraak hoeft te zijn met een verbod op qat. Van der Ham: "Maar ook 10% van de alcoholgebruikers is probleemdrinker. Ook die hebben vergelijkbare problemen. Onderzoekers van het RIVM en het Trimbosinstituut hebben gesteld dat qat bij mild gebruik niet onoverkomelijke risico's geeft. 90% van de gebruikers gaat er ook prima mee om. Doe als overheid wat je moet doen: help die 10% en ga geen verbod instellen voor de 90% die er gewoon mee kan omgaan. Overbodige verboden helpen Nederland niet verder."