Home>>Nieuws>>Klokhuis werelderfgoeddag ongekend succes

Klokhuis werelderfgoeddag ongekend succes

05 mrt 2016
Klokhuis werelderfgoeddag ongekend succes

In de Van Nelle Fabriek in Rotterdam vond de eerste Klokhuis Werelderfgoeddag plaats. Meer dan 6000 kinderen kwamen er op af. Boris van der Ham, voorzitter van Werelderfgoed Nederland maakte bekend welk 'nieuw' werelderfgoed door de kijkers van Klokhuis was gekozen.

Kokkels proeven, grachtenpanden knutselen, poldermozaïeken maken, Curaçaose dans en muziek: de activiteiten op de werelderfgoedmarkt vonden gretig aftrek bij de bezoekers. De speciale Werelderfgoed pendelbus en de normale lijndiensten naar de Van Nellefabriek konden de drukte op Rotterdam Centraal nauwelijks aan. Kinderen stonden in lange rijen om op de foto te gaan met Klokhuispresentatoren Maurice en Nienke. En de bioscoopzaal waar de première van de tiendelige serie Het Klokhuis over Werelderfgoed in Nederland plaatsvond, was afgeladen met opgewonden Klokhuiskijkers. Ook de rondleidingen door de Van Nellefabriek waren halverwege de dag al allemaal volgeboekt. Kortom: een ongekend (en onverwacht) succes!

Tijdens de Klokhuis Werelderfgoeddag presenteerde Klokhuis-presentatrice Nienke het ‘Klokhuisboek over het Nederlands Werelderfgoed’ aan minister Jet Bussemaker (ministerie OCW). Een boek vol verdiepende informatie over de tien werelderfgoederen in Nederland.

Tijdens de Klokhuis Werelderfgoeddag maakte Boris van der Ham, voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland, de winnaar bekend van de verkiezing ‘Klokhuis Werelderfgoed’. De inzending van de 10-jarige Vincent uit Aardenburg kwam als winnaar uit de bus. Hij droeg de stormvloedkering van de Oosterschelde aan. De reden: "Ik vind de Stormvloedkering heel mooi, omdat deze Zeeland en een deel van Noord-Brabant beschermt tegen het zeewater. Ik vind het bijzonder dat ze het zo hebben kunnen bouwen."

Op woensdag 9 maart (18.23 uur op NPO3) start Het Klokhuis met een tiendelige serie over de tien door UNESCO erkende werelderfgoederen in Nederland. Klokhuispresentatoren Bart, Maurice, Nienke en Dolores bezoeken deze unieke plekken en zoeken uit waarom ze zo belangrijk zijn voor Nederland. De serie ging vandaag in première op de Klokhuis Werelderfgoeddag in de Van Nellefabriek Rotterdam, dat Het Klokhuis samen met Stichting Werelderfgoed Nederland organiseerde.