Home>>Nieuws>>"Ik heb er door kankeronderzoek 2 jaar bijgekregen"

"Ik heb er door kankeronderzoek 2 jaar bijgekregen"

12 aug 2013
Ik heb er door kankeronderzoek 2 jaar bijgekregen

Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis bestaat 100 jaar. Ambassadeur Boris van der Ham sprak de artsen, verpleegkundigen en onderzoekers toe.

In het kader van het 100 jarig bestaan van het Antoni van Leeuwenziekenhuis is de actie 'Ik ben tegen gelijke behandeling' gestart. Deze actie wil geld ophalen voor extra onderzoek naar kankerbestrijding. Doel van dat onderzoek is om kanker specifieker, meer persoonsgericht te kunnen aanpakken. Darmkanker of longkanker heeft bij de ene patient een andere structuur en oorzaak dan darmkanker of longkanker bij iemand anders, en heeft vaak ook een ander medicijncocktail nodig. Om al die verschillen en behandelmethodes goed in kaart te brengen is meer onderzoek en geld van belang.

Boris van der Ham vertelde bij de bijeenkomst over zijn moeder, Laura Kok. Zij werkte tussen 1985 en 2005 in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis als kankerverpleegkundige. Zelf kreeg ze in 2006 een hersentumor, die in 2008 na een behandeling, niet meer te genezen bleek.

Van der Ham: "Mijn moeder was al vanaf de jaren '50 verpleegkundige en had gezien dat in die tijd mensen met een hersentumor eigenlijk onbehandelbaar waren en operaties niet echt lukte. Door onderzoek was er in 2006 wel veel meer mogelijk. Toen ze was opgegeven in 2008 zei ze: door al die jaren onderzoek heb ik er 2 jaar bijgekregen. Ze was ontzettend trots dat ze werkte in het Antoni van Leeuwenziekenhuis. Met nog meer onderzoek kan kankerbestrijding in de toekomst een nog grotere sprong maken. Mogelijk kunnen veel kankersoorten op termijn een chronische ziekte worden. Ga door met uw belangrijke werk. Niet alleen in het lab, of als dokter, ook met het verplegende werk aan bed."

DONEREN KAN HIER