Home>>Nieuws>>Humanisme in Libanon

Humanisme in Libanon

11 apr 2016
Humanisme in libanon

Wat is de geschiedenis van humanisme in Nederland, waarom werd het Humanistisch Verbond opgericht en hoe zien we de toekomst? De Secular Club van het Issam Fares Institute for Public Policy and International Affairs aan de American University of Beirut, Libanon, nodigde voorzitter Boris van der Ham om daarover een lezing te geven.

Op uitnodiging van Ernst Huijer ging Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond op bezoek bij de Amerikaanse Universiteit in Beirut (AUB). Hij gaf een tweetal college's aan studenten en sprak met studenten en docenten van de universiteit. Ook bracht hij een bezoek aan een aantal vrijdenkende organisaties in Beirut. Zijn eerste college ging over de 'vrije moraal' die in Nederland zou heersen. Van der Ham vertelde over de lange geschiedenis van de 'liberale wetgeving' in Nederland ten aanzien van drugs en seksualiteit. Hij deed dit naar aanleiding van zijn boek 'de Vrije Moraal'.

Daarna hield hij een inleiding over humanisme in Nederland

"And now mister Boris van der Ham... he is going to tell us something about the The Dutch Humanist Experience. Zo kondigde men onze voorzitter aan die vertelde over de twee belangrijkste doelen van de oprichting van het Humanistisch Verbond in 1946: vóór de emancipatie van buitenkerkelijken en tégen het nihilisme. De gedachte was dat je als niet-religieuze geen doelloos, nihilistisch leven hoeft te leiden.

Nu, 70 jaar later, is Nederland een van de meest seculiere landen ter wereld. Nederland staat bekend om vrijheid. Een paar van de aanwezige studenten in Beirut hebben dat ook ervaren toen ze in Amsterdam waren. Maar, vertelt Van der Ham, ook hier zijn verbeterpunten. Religieuzen en niet-religieuzen zijn bij wet gelijk, maar horizontale onderdrukking is een serieus probleem. Een vrouw met Marokkaanse achtergrond werd bijvoorbeeld door moslims met de dood bedreigd omdat ze een wijnbar opende. Ook blijft het Humanistisch Verbond zich inzetten in de strijd tegen nihilisme door scholing, building en wetenschap aan te moedigen.

Hieronder het verslag op youtube.