Home>>Nieuws>>Freedom of Thought report 2016

Freedom of Thought report 2016

13 dec 2016
Freedom of thought report 2016

Ongelovigen zijn wereldwijd steeds vaker doelwit van uitsluiting en geweld. Dat blijkt uit het internationale Freedom of Thought rapport 2016 dat 6 december verscheen. 13 december presenteerden Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, IHEU-bestuurslid Rein Zunderdorp en vijf gevluchte ongelovigen het rapport aan mensenrechtenambassadeur Kees van Baar en de Tweede Kamer.

"De situatie wordt niet beter", constateerde Van der Ham. Want in 59 landen is het illegaal om ongelovig te zijn en in dertien landen staat er zelfs de doodstraf op. Naast deze wetten zijn er ook sociale problemen, ongelovigen die door extremisten worden bedreigd of gediscrimineerd in asielzoekerscentra. Over die sociale problemen vertellen de hoofdpersonen uit de film Ongelovig. Vrijdenkers op de vlucht aan de mensenrechtenambassadeur en leden van de Tweede Kamer.

Fauzia (Pakistan): “In het azc krijg ik veel commentaar op mijn kleding en onbedekte haar. Soms proberen mensen mij zelfs een hoofddoek op te doen! Ik vind het prima als mensen religieus zijn, maar wel vreedzaam. Ze moeten het niet opdringen. Ook in Nederland heb ik niet het gevoel vrij te zijn. Als COA de moslims niet aankan, wil ik apart opgevangen worden, want ik wil niet ook hier onderdrukt en bedreigd worden.”

Saikat (Bangladesh): “In het azc waar ik zat, wisten maar twee mensen dat ik atheïst was. ‘Ben je moslim?’ Het is de eerste vraag die je krijgt en ik werd minstens 20 keer  opgeroepen moslim te worden. Dat maakt me bang”

Ayman (Syrië): “Het gevaar dat ik als atheïstische Syriër voel, voel ik ook in andere landen, maar verwachtte ik niet hier. In het azc was ik geschokt, het voelde niet anders dan in Syrië. Ik heb bijeenkomsten gezien waar positief werd gesproken over de jihad en sharia. Ik vertel dit omdat ik van Nederland houd, en niet wil dat het net zo eindigt.”

Marina (Afghanistan): “Een medewerker van het COA adviseerde mij mijn atheïsme te verzwijgen en zei ‘Je komt iets vertellen om jezelf belangrijk te maken’. Ik was geschokt. Maar aparte opvang zou niet moeten. COA moet leren om te gaan met moslims en iedereen moet leren grondrechten te respecteren”.

Zij spreken ook over de penibele situatie voor ongelovigen in hun land van herkomst en roepen het westen op druk uit te oefenen om blasfemiewetten af te schaffen. Van der Ham stelt ook dat Nederlandse ambassadeurs meer moeite moeten doen om met ongelovigen in gesprek te komen.

Kees van Baar, mensenrechtenambassadeur, reageert geschokt op de persoonlijke verhalen. “Het nieuwe Freedom of Thought-rapport maakt op een uitstekende manier inzichtelijk dat de positie van ongelovigen onder druk staat. Vrijheid van religie en levensovertuiging is een fundamenteel mensenrecht en daartoe hoort ook het recht om niet te geloven. Het rapport dat mij is overhandigd en de verhalen die ik vandaag heb gehoord, illustreren het onverminderde belang van opkomen voor vrijheid van religie en levensovertuiging.”

Van Baar bezoekt binnenkort Pakistan. Fauzia en Syed bieden aan hem in contact te brengen met atheïsten die daar nog zijn en maken daarvoor een afspraak.

Ook in de Tweede Kamer geschokte reacties. Martijn van Helvert (CDA) prijst de moed van de aanwezige vluchtelingen en vindt hun verhalen zeer triest. “Juist in het asielzoekerscentrum zou je veilig moeten zijn.”

Michiel Servaes (PvdA) vraagt de vluchtelingen wat er gedaan kan worden. Saikat en Ayman vinden dat COA-medewerkers beter getraind moeten worden, om ook de rechten van ongelovigen te beschermen.

Syed vult aan: “80 procent is hier moslim, dus zij hebben veel te zeggen’, zei een medewerker van het COA tegen mij”.

Boris van der Ham stelt dat zowel politie als personeel van IND en COA gevoeliger gemaakt moet worden voor de problemen van ongelovigen. Han ten Broeke (VVD) pleit voor een zerotolerance beleid: “Als vluchtelingen mensen bedreigen, bijvoorbeeld op basis van atheïsme, moeten we ze meteen het land uitzetten. Medewerkers van het COA moeten jullie beschermen en intimidatie in azc’s moet stoppen.”