Home>>Nieuws>>De wet en de media

De wet en de media

26 apr 2013
De wet en de media

De macht van de media is groot. Te groot? En wat heeft dit voor effect op het recht? Het congres 'Jurist & Werk' in de Utrechtse Jaarbeurs ging hierop in. Boris van der Ham was zowel spreker als dagvoorzitter. "We moeten ons behoeden voor de 'Ijdeldrift der wetgever"'

Is de rechtspraak nog wel zo onafhankelijk als zij lijkt en behoort te zijn? Deze vermeende doch vereiste onafhankelijkheid lijkt door de steeds groter wordende rol van de media te worden aangetast; Vrouwe Justitia dreigt haar blinddoek te verliezen.

De publieke opinie wordt steeds sterker gevormd door de media omdat zij bijvoorbeeld een eentonig beeld schetsen van verdachten. Feit is dat rechters zelf uiteindelijk ook gewone mensen zijn die bloot worden gesteld aan al deze invloeden. Hierdoor kan hun neutraliteit onbewust worden aangetast en kunnen zij wellicht zelfs een bepaalde druk van buitenaf voelen om strenger te straffen. Ook lijken de consequenties steeds fataler te worden wanneer er fouten worden gemaakt, door uitvergroting in de media.

Sprekers op het congres waren naast Boris van der Ham, Christiaan Alberdingk Thijm, Christiaan Bramer en Peter Schouten.