Home>>Nieuws>>D66 Collegetour met Van der Ham

D66 Collegetour met Van der Ham

14 mei 2014
D66 collegetour met van der ham

Afgelopen woensdag vond in een goed gevuld Walhalla Theater de eerste in een reeks van door D66 Rotterdam georganiseerde Collegetour-avonden plaats over de invloed van Europa op de regio Rotterdam en haar inwoners. Ondersteund door muziek van de band onder leiding van Rens van Leeuwen, een interactieve zaal en een sterk panel werd de avond een groot succes. Zo maakte onder andere oud-kamerlid Boris van der Ham en Europees Parlementskandidaat Raoul Boucke hun opwachting en droegen zij bij aan de nodige discussie.

Met het oog op de Europese Verkiezingen van 22 mei aanstaande was Raoul Boucke, lijst 5 nummer 5, een welkome gast. Boucke werd enthousiast ontvangen en sprak de zaal toe over het belang van Europese samenwerking met het oog op duurzaamheid, innovatie en energiebeleid. Hij benadrukte dat de mate van negativisme over Europa vaak onredelijk is en dat er een positiever gevoel moet ontstaan over Europa. Daarnaast pleitte de Rotterdammer dat een strenge controle op de Europese Commissie vanuit het Parlement van essentieel belang is voor de democratisering van- en het vertrouwen in Europa.

Dat het overgrote deel van het publiek in het Katendrechtse Walhalla Theater voor Europa was zal niemand verbazen. Over de invulling en grootte van Europa waren de meningen echter minder eensgezind, zo bleek wel toen Boris van der Ham na de aankondiging van zijn recente boek De Koning Kun Je Niet Spelen zichzelf typeerde als horende bij de “Eurosceptische vleugel van de partij”. Van der Ham pleitte onder meer voor het overzichtelijker maken van het Europese Parlement door het drastisch verlagen van het aantal parlementsleden naar 100 zetels. Ook benadrukte hij dat politiek op Europees niveau een zekere mate van theater nodig heeft, een geconcentreerdheid van handeling, dat Europa juist mist. Hierin kwam hij ook uit bij het thema van zijn boek.