Home>>Nieuws>>BTW-verhoging op cultuur is onbehoorlijk

BTW-verhoging op cultuur is onbehoorlijk

18 nov 2010
Btw verhoging op cultuur is onbehoorlik

Op initiatief van D66 heeft een groot deel van de oppositie zich verzet tegen de plannen van het kabinet voor een BTW-verhoging voor cultuur. Kunst en cultuur zitten nu in het lage BTW-tarief om kaartjes betaalbaar te houden en ondernemerschap te stimuleren. Helaas weigerde de coalitie van VVD, CDA en PVV zich constructief op te stellen.

D66-kamerlid Wouter Koolmees voerde het woord bij het belastingplan 2011, en diende samen met D66-fractievoorzitter Pechtold een wijzigingsvoorstel in om de BTW verhoging ongedaan te maken. D66, PvdA, Groenlinks, SP en PvdD kwamen ook met sluitende dekkende financieele alternatieven. De VVD en CDA lieten zich echter ringeloren door de PVV.

D66-kamerlid Van der Ham, woordvoerder cultuur, stelt: "De PVV heeft blijkbaar zo'n hekel aan cultuur dat ze verblind zijn geraakt. Deze BTW verhoging treft vooral de niet-gesubsidieerde kunsten, en maken tickets voor musicals, popconcerten en andere cultuur voor grote groepen veel duurder. Een gezin is al snel 20 euro duurder uit. Vanwege de crisis heeft deze sector het al moeilijk, en er zullen minder kaartjes verkocht worden. Dat heeft meteen gevolgen voor werkgelegenheid. Bovendien is het onbehoorlijk naar ondernemers die nu opeens met zo'n verhoging worden geconfronteerd."