Home>>Nieuws>>Boris bij Pauw & Witteman

Boris bij Pauw & Witteman

27 nov 2013
Boris bij pauw witteman

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, was vandaag te gast bij het tv-programma Pauw en Witteman. Hij ging in debat met senator Roel Kuiper (ChristenUnie) over de wet tegen godslastering die in de Eerste Kamer behandeld werd.

De uitzending bij Pauw en Witteman kan je HIER terugkijken.

Van der Ham wil af van deze wet, alleen al om een signaal te geven aan landen die gelijksoortige wetten gebruiken om andersdenkenden te vervolgen. Van der Ham diende als D66-Kamerlid het initiatiefwetsvoorstel in om het verbod op 'smalende Godslastering' te schrappen. De wet werd in 1932 ooit ingevoerd. In een video vertelt Van der Ham over de totstandkoming destijds.

Na het proces tegen Gerard van het Reve in van 1966 tot 1968 raakte de wet in onbruik, totdat in 2004 toenmalig minister Donner van Justitie, na de moord op Theo van Gogh, de wet weer wilde afstoffen.

Teken voor vrijheid

Van der Ham en andere kamerleden besloten hierop het initiatief te nemen de wet juist helemaal af te schaffen. Het Humanistisch Verbond acht het belangrijk voor het vrije debat in Nederland dat alle levensovertuigingen gelijk worden behandeld, beschermd en bekritiseerd kunnen worden. Daarnaast zien zij dat in andere delen van de wereld godslasteringswetten worden gebruikt om minderheidsopvattingen te bestrijden. In maar zeven streng-islamitische landen worden atheïsten en humanisten zelfs met de doodstraf bedreigd.

Ook christenen, vrijzinnige moslims, en andere minderheidsgroepen zijn in dit soort streng islamitische landen hun leven niet zeker. Het Humanistisch Verbond is internationaal solidair met hen. Samen met de internationale Humanistische organisatie IHEU maakt het Humanistisch Verbond zich hard voor het afschaffen van dit soort inperking van de vrijheid van meningsuiting.

Je kan HIER tekenen om de actie van het Humanistisch Verbond te steunen.

Lid worden van het Humanistisch Verbond kan je HIER