Home>>Nieuws>>Bloemlezing humanistische teksten

Bloemlezing humanistische teksten

27 okt 2014
Bloemlezing humanistische teksten

Christenen hebben de bijbel, moslims de koran, maar humanisten hebben geen ‘eigen boek’. Daarvoor hebben zij de wereldliteratuur. En die is vanaf nu nog toegankelijker geworden door een bundel van ‘honderd humanistische teksten’. Woensdag nam Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, bij de Zwolse boekhandel Waanders in de Broeren het eerste exemplaar in ontvangst van ‘In het licht van de wereldliteratuur. Een humanistische bloemlezing’.

In deze bundel zijn, op initiatief van de Zwolse afdeling van het Humanistisch Verbond, honderd teksten verzameld van Nederlandse en Vlaamse humanisten en hun geestverwanten. Dat humanisten geen ‘eigen boek’ hebben wil niet zeggen dat zij geen behoefte hebben aan inspirerende teksten waarmee ze zich verbonden kunnen voelen en waarin zij richting kunnen vinden. Of aan teksten waaraan zij hun overtuigingen kunnen toetsen, waaraan zij inspiratie, troost of hoop kunnen ontlenen. Vanuit die gedachte is de bloemlezing In het licht van de wereldliteratuur ontstaan.

De wereldliteratuur, en daarmee de Nederlandstalige literatuur, kent volop gedichten, teksten of fragmenten met een humanistische portee. In het licht van de wereldliteratuur wil vooral ook ruimte laten voor eigen interpretaties en nodigt uit tot verder lezen, verder zoeken. Met elkaar en met ontelbaar vele andere teksten – hier ongenoemd gebleven, of ongekend – vormen ze ingrediënten voor het ‘eenzaam avontuur’ van het mens-worden en het mens-zijn.

Tijdens de feestelijke avond werden teksten uit het boek voorgelezen en zorgden Zwolse artiesten (zangeres Carmen Hovestad en pianist Micha Wink) voor de muzikale omlijsting.

De teksten waren onder meer ingestuurd door leden van het Humanistisch Verbond. Het boek is samengesteld door Wim Coster, Agnes Coomans (beiden Humanistisch Verbond) en Bert Gasenbeek (Humanistisch Historisch Centrum).