Home>>Nieuws>>25 jaar Universiteit voor Humanistiek

25 jaar Universiteit voor Humanistiek

29 jan 2014
5 jaar universiteit voor humanistiek

“Een universiteit die blijft inspireren tot humanistisch denken en zinvol leven.” Boris van der Ham feliciteerde eerder vandaag de Universiteit voor Humanistiek met haar 25-jarige bestaan. Bovendien sprak hij onder meer oud-nobelprijswinnaar Amartya Sen toe.

Van der Ham prees in zijn toespraak de Universiteit voor Humanistiek om de combinatie van een 'open houding, sterke idealen gekoppeld aan gevoel voor wat realistisch' is. De UvH is een levensbeschouwelijk universiteit die door de overheid gefinancierd wordt. Sinds haar oprichting in 1989 is zij uitgegroeid tot een toonaangevend academisch kenniscentrum. In 1986 legde het Humanistisch Verbond de basis voor deze universiteit met de oprichting van de Stichting Humanistisch Instituut voor Wetenschappelijk Onderwijs en Onderzoek (HIWOO). In 1989 erkende het ministerie van Onderwijs de UvH als universiteit.

Drie eredoctoraten
Tijdens de Dies Natalis, A meaningful life in a just society, werden drie eredoctoraten uitgereikt aan wetenschappers die zowel in theorie als in de praktijk een indrukwekkende bijdrage hebben geleverd aan de menswetenschappen in het algemeen, en de missie van de humanistiek in het bijzonder. Dat zijn prof. dr. Amartya Sen, prof.dr. Carol Ryff en prof.dr. Joan Tronto.

Van der Ham: “Door het werk van Prof. Sen begrijpen we beter wat vrijheid en rechtvaardigheid is. Het is meer dan een recht, maar veeleer een ‘vermogen dat afhangt van iemands persoonlijkheid, maar ook van de sociaal-economische  en culturele omgeving'. Prof. Ryff heeft onze kennis over welzijn, ouderdom en geestelijke weerbaarheid vergroot. Prof. Tronto tenslotte heeft het belang van aandacht en zorg voor anderen onderzocht. Haar onderzoek maakt duidelijk dat we tot op het bot van elkaar afhankelijk zijn (interdependent to the core) en echte relationele wezens."

De speech van Van der Ham (engelstalig) kan HIER worden gelezen.