Home>>In de media>>Vijf vragen aan Boris van der Ham

Vijf vragen aan Boris van der Ham

03 okt 2008
Vijf vragen aan boris van der ham

Voor de Nederlandse versie van de film Space Chimps leende Boris van der Ham zijn stem aan het tekenfilmfiguurtje Senator, een bozige politicus die het niet zo heeft op de Space Chimps. Zaterdag gaat deze film in première. Het Algemeen Dagblad stelde Van der Ham vijf korte vragen over mijn medewerking aan de film. Hieronder is het korte interview te lezen.

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham (35) verleende onlangs zijn stem aan de Nederlandse versie van computeranimatiefilm 's.ace Chimps". Vandaag woont hij in het Amsterdamse Pathé Arena de première bij.

Waarom heeft u uw stem aan deze film verleend?

"Een oud-schoolgenoot van me werkt bij een stemmenbureau. Hij vroeg me om dit te doen omdat ik op de toneelacademie in Maastricht heb gezeten. Het inspreken kostte de zomer slechts drie uur van mijn vakantietijd. In een studio moest ik rond de dertig zinnen uitspreken. De 800 euro die ik ermee verdiende, ging naar het Wilhelmina Kankerfonds."

Moet een politicus wel meewerken aan een tekenfilm? Is dat niet iets voor soapsterretjes en musicalartiesten?

"Van huis uit ben ik een acteur, dus het is zo gek nog niet. Maar ik wil me niet scharen in het rijtje van soapsterren en musicalartiesten. Verder geloof ik niet in blauwdrukken die zeggen: "Je bent een politicus, dus je mag dit niet doen". Zolang het niet ten koste gaat van je eigenlijke werk is daar niets mis mee. Andere politici lopen de New York marathon of doen aan fotograferen. Voor het goede doel verleen ik mijn stem graag aan een tekenfilm."

Momenteel staat D66 er in de peilingen goed voor. Is uw actie een poging om de partij nog beter te laten scoren?

"Daar heeft het niets mee te maken, want D66-kiezers zijn geïnteresseerd in de inhoud van de politiek. Dit is mijn eigen keuze. Maar als D66'ers zetten we onze hobby's wel vaker in om het algemene belang te dienen. Onze fractievoorzitter Alexander Pechtold is oud-veilingmeester. Soms leidt hij nog wel eens veilingen om geld voor een goed doel op te halen."

Welke stem heb je ingesproken?

"Ik sprak de stem in van het tekenfilmfiguurtje met de naam 's.nator". Het is een boze politicus die graag wil bezuinigen op het ruimtevaartprogramma van de Space Chimps. Dat zijn chimpansees die de ruimte in gaan."

 

Ben je bereid om je stem te verlenen aan een vervolgfilm van Space Chimps?

"Ik denk dat de senator dan allang uit de film weggeschreven is. Hij is namelijk erg gemeen. Maar als hij er nog in zit, zal ik het zeker weer voor het Kankerfonds doen."