Home>>In de media>>D66 werkt aan initiatiefwet voor meer vrijheid onderwijs (Volkskrant)

D66 werkt aan initiatiefwet voor meer vrijheid onderwijs (Volkskrant)

24 jun 2011
D66 werkt aan initiatiefwet voor meer vrijheid onderwijs volkskrant

De vrijheid van onderwijs moet worden verruimd. Het moet eenvoudiger worden om bijzondere scholen te stichten die niet uitgaan van een geloofsrichting, maar van een lesmethode. Dat wil D66.

Kamerlid Boris van der Ham werkt aan een initiatiefwet om, zoals hij het noemt, 'het slot van artikel 23 van de Grondwet, waarin de vrijheid van onderwijs is geregeld, open te breken'. Wie een school wil oprichten, moet zich alleen houden aan kwaliteitseisen en openheid over de financiƫn geven, vindt Van der Ham.

'Het is onzinnig dat je tot een zeer beperkt rijtje 'richtingen' moet behoren, waardoor schoolbesturen met een goed idee zich in allerlei bochten moeten wringen om bestaansrecht te krijgen.' Hij verwijst onder andere naar de stichting die - 'fantastisch, hartstikke goed' - individueel, kleinschalig onderwijs wilde geven. Het duurde jaren tot er een school verrees.

Er is nog een onderdeel waarop Van der Ham de vrijheid van onderwijs wil oprekken: hij vindt dat openbare en religieuze scholen voortaan gemakkelijker moeten kunnen samengaan.

'Nu zijn er, vooral in gebieden waar de bevolking krimpt, scholen die graag willen fuseren, maar dat niet mogen volgens de wet. Ze moeten wachten tot het water ze aan de lippen staat en ze onder de ondergrens van het aantal leerlingen zakken. Maar als die scholen zelf samen verder willen, waarom zouden we dat in de Tweede Kamer dan tegenhouden?'

Al met al is het tijd om de 'status aparte' van het religieus onderwijs te herzien, betoogt Van der Ham. Hij wil een aantal dingen rechtzetten die gebeuren onder het mom van de vrijheid van onderwijs - niet door de Grondwet te veranderen, maar door het te regelen in gewone wetten.

Hij somt op: 'Bijzondere scholen hoeven het niet te melden als er iets crimineels gebeurt. Ze hoeven geen openheid te geven over hun jaarverslagen of over declaraties. Toen hogeschool Inholland in opspraak kwam over overmatig declareren, zag je dat ze zich achter hun bijzondere karakter verscholen - terwijl niemand een vermoeden had dat die school christelijk was.'

Ten slotte vindt Van der Ham het onterecht dat scholen leerlingen weigeren omdat ze niet het juiste geloof aanhangen, of docenten omdat ze homoseksueel zijn of ongetrouwd samenwonen: stokpaardjes van D66, maar gevoelige onderwerpen bij het christelijke deel van de Tweede Kamer.