Home >> Thema's >> MILIEU, ENERGIE EN GROEN

MILIEU, ENERGIE EN GROEN

Te lang is milieubeleid iets geweest van geitewollensokken-ideeen. Dat is jammer, want er zijn enorme mogelijkheden met milieutechnologie, die vaak ook nog geld opleveren. Er zijn fantastische mogelijkheden voor opwekking van schone energie, zowel in Nederland als daarbuiten. Ik vind dat Nederland veel meer met andere landen moet samenwerken om bijvoorbeeld grootschalige zonne-energie op te wekken. Waarom geen gezamenlijke Europese zonnekrachtcentrale in Zuid-Spanje? De afgelopen jaren was ik aanwezig bij de grote klimaattoppen, zoals i Kopenhagen. Daarnaast maak ik me hard voor het beschermen van de natuur, maar ook voor 'nieuwe natuur'. Zo vind ik dat er vooral in en rond steden meer bossen en parken moeten komen. Bij duurzaamheid hoort ook: goed omgaan met dieren. Hier heb ik me de afgelopen jaren voor ingezet, en dat zal ik ook buiten de Kamer blijven doen.

  • Milieu energie en groen

    In de Kamer spande ik me in voor nieuwe vormen van zonneenergie

  • Milieu energie dieren en groen

    Op werkbezoek bij Natuurmonumenten

  • Milieu energie dieren en groen 1

    In de Kamer spande ik me in voor het verbeteren van het dierwelzijn

Opiniestukken

Tijd voor een veel zakelijker debat over europa nrc

Tijd voor een veel zakelijker debat over Europa (NRC)

Maandag 1 juni was het precies 10 jaar geleden dat het EU-referendum werd gehouden. Dat referendum kwam tot stand na een initiatiefwetsvoorstel dat Boris van der Ham met Farah Karimi en Niesco Dubbelboer indiende. In dit opiniestuk blikt Van der Ham terug en vooruit over de lessen uit het 'nee' van toen: "Het gebrek aan zakelijkheid van de romantische pro-Europeanen heeft dus meer schade gedaan aan het draagvlak voor de Europese samenwerking dan eurosceptici ooit hebben kunnen aanrichten."

Interviews

Moeten we het nu al over dit soort dingen hebben nrc

'Moeten we het nu al over dit soort dingen hebben?’ (NRC)

Vier partijprominenten proberen uit of het iets kan worden tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Vol goede wil en toch: ze komen niet dicht bij elkaar. Namens D66 probeert oud-Kamerlid Boris van der Ham het als enige echt.