Home >> Thema's >> Europa en internationaal

Europa en internationaal

We zijn niet alleen op de wereld. Samenwerken met andere landen, met gelijkgestemden en zusterorganisaties is zeer belangrijk. Dat is zelfs hard nodig want heel veel vraagstukken trekken zich niets aan van landsgrenzen. Zo nam ik een aantal jaar geleden het initiatief in de Tweede Kamer om samen met buitenlandse collega's te pleiten voor hardere afspraken rond milieu en schone energie. Samen met een vlaamse parlementarier kwam ik op voor een nuchter Europees drugsbeleid. Samen met Europarlementariers trok ik in Polen op tegen homo-discriminatie. En met de collega's van 'The Liberal-Democrats' uit Engeland trok ik op rond asielbeleid en milieu. Daarnaast was ik aanwezig bij een aantal klimaattoppen van de Verenigde Naties. Ook als voorzitter van het Humanistisch Verbond werd ik veel samen met zusterorganisaties in het buitenland. Juist in landen waar vrijheid niet een vanzelfsprekendheid is, wordt dat zeer gewaardeerd. In 2007 schreef ik een boek: Voortrekkers en Baanbrekers. Dat ging over de positie van Nederland in Europa. Sindsdien geef ik regelmatig lezingen over dit onderwerp. Hoe kan Europa uit het slop komen? In 2012 schreef ik 'De Vrije Moraal' waarin ik de historie en huidige dilemma's schets van het vrijgevochten Nederland rond onder andere het drugsbeleid, en het perspectief in andere landen hierop. Zowel in Nederland als in Duitsland, Belgie, Spanje, Engeland, Guatamala en Amerika heb ik over dit onderwerp lezingen gegeven.

 • Europa en internationaal 01

  Een debat over Europa met de minister van Buitenlandse Zaken Verhagen 2009

 • Europa en internationaal

  Als voorzitter van het Humanistisch Verbond bij Barosso en Van Rompuy (Europese Commissie)

 • Europa en internationaal 1

  Op bezoek bij de Liberal Democrats in Londen, hier met vice-premier Nick Glegg

 • Europa en internationaal 2

 • Europa en internationaal 3

  Op bezoek bij het Veterareninstituut in Doorn, als voorzitter van het Humanistisch Verbond, 2013

Opiniestukken

Over waarheid en leugen human

Over waarheid en leugen (Human)

Voor het blad HUMAN (het blad van omroep Human en het Humanistisch Verbond) schreef ik onderstaande column over waarheid en leugen in theater en politiek.

Interviews

Populist een heerlijk woord voor tegenstanders

Populist: een heerlijk woord voor tegenstanders

Op internet woeden regelmatig discussies over hoe je op populisme moet reageren. Ook humanisten zijn het niet altijd eens. Een tweegesprek tussen Boris van der Ham (voorzitter) en lid van het Humanistisch Verbond en freelance journalist Harmen van der Meulen. “Het populisme heeft zaken op scherp gezet, je moet kleur bekennen.”