Home >> Thema's >> Europa en internationaal

Europa en internationaal

We zijn niet alleen op de wereld. Samenwerken met andere landen, met gelijkgestemden en zusterorganisaties is zeer belangrijk. Dat is zelfs hard nodig want heel veel vraagstukken trekken zich niets aan van landsgrenzen. Zo nam ik een aantal jaar geleden het initiatief in de Tweede Kamer om samen met buitenlandse collega's te pleiten voor hardere afspraken rond milieu en schone energie. Samen met een vlaamse parlementarier kwam ik op voor een nuchter Europees drugsbeleid. Samen met Europarlementariers trok ik in Polen op tegen homo-discriminatie. En met de collega's van 'The Liberal-Democrats' uit Engeland trok ik op rond asielbeleid en milieu. Daarnaast was ik aanwezig bij een aantal klimaattoppen van de Verenigde Naties. Ook als voorzitter van het Humanistisch Verbond werd ik veel samen met zusterorganisaties in het buitenland. Juist in landen waar vrijheid niet een vanzelfsprekendheid is, wordt dat zeer gewaardeerd. In 2007 schreef ik een boek: Voortrekkers en Baanbrekers. Dat ging over de positie van Nederland in Europa. Sindsdien geef ik regelmatig lezingen over dit onderwerp. Hoe kan Europa uit het slop komen? In 2012 schreef ik 'De Vrije Moraal' waarin ik de historie en huidige dilemma's schets van het vrijgevochten Nederland rond onder andere het drugsbeleid, en het perspectief in andere landen hierop. Zowel in Nederland als in Duitsland, Belgie, Spanje, Engeland, Guatamala en Amerika heb ik over dit onderwerp lezingen gegeven.

 • Europa en internationaal 01

  Een debat over Europa met de minister van Buitenlandse Zaken Verhagen 2009

 • Europa en internationaal

  Als voorzitter van het Humanistisch Verbond bij Barosso en Van Rompuy (Europese Commissie)

 • Europa en internationaal 1

  Op bezoek bij de Liberal Democrats in Londen, hier met vice-premier Nick Glegg

 • Europa en internationaal 2

 • Europa en internationaal 3

  Op bezoek bij het Veterareninstituut in Doorn, als voorzitter van het Humanistisch Verbond, 2013

Opiniestukken

Goed als de neuzen soms dezelfde kant opstaan human

Goed als de neuzen soms dezelfde kant opstaan. (Human)

In het blad van het Humanistisch Verbond en omroep Human schreef ik als voorzitter van het Humanistisch Verbond over de identiteits-discussie. Is het een goed idee als alle kinderen naar het Rijksmuseum moeten en het Wilhelmus kennen?

Interviews

Een ondragelijke waarheid

Een ondragelijke waarheid

Op een dag weet je het zeker: de God van je ouders bestaat niet meer. En dat moet je ze vertellen. Want jouw ongeloof is voor hen een doodzonde, en soms reden voor een hartverscheurende breuk. Boris van der Ham en journalist Rachid Benhammou spraken met twaalf voormalige moslims over hun geloof, hun keuzes en hun familie. Zij bundelden deze verhalen in het boek Nieuwe vrijdenkers.