Home >> Thema's >> Over Democratie, Bestuur en Grondrechten

Over Democratie, Bestuur en Grondrechten

Democratie is meer dat eens in de vier jaar stemmen. Het gaat over grondrechten, over vrijheid en een overheid die beter werkt. Daar moeten soms ingesleten systemen worden opengebroken. In 2005 was ik een van de indieners van de wet die het eerste referendum in 200 jaar mogelijk maakte en in 2010 en 2012 was ik de initiatiefnemer van het veranderende formatieproces, zonder de Koningin. In de Kamer heb ik me daar de voor ingespannen, maar ook buiten de Kamer blijf ik dat doen. Regelmatig hou ik lezingen over het falen van de huidige systemen en natuurlijk hoe dat op te lossen valt. Ik heb als meervoudig 'internetpoliticus van het jaar' bovendien veel ervaring met de mogelijkheden en onmogelijkheden van social-media voor de politiek. Maar democratie gaat niet alleen over 'Den Haag'. Leraren, ouders en leerlingen moeten samen de kwaliteit van het onderwijs bewaken. Maar ook kiezers moeten meer ruimte hebben om bij te dragen aan goed beleid. Ik sta pal voor de vrijheid van meningsuiting, niet alleen in Nederland, maar zeker ook in Europa en daarbuiten. Als voorzitter van het Humanistisch Verbond span ik me daar ook internationaal voor in. Daarnaast moet de overheid zowel lokaal, provinciaal, nationaal als Europees beter werken. Op tijd rekeningen betalen, minder bureaucratie uitkieperen en efficienter werken.

 • Democratie

  In de Tweede Kamer diende ik verschillende voorstellen ter verbetering van de democratie in

 • Democratie 1

  Ook als voorzitter van het Humanistisch Verbond benader ik de politiek om zaken te veranderen

 • Democratie 2

  Op werkbezoek in Zwitserland bij een Volksraadpleging, 2006

 • Democratie 3

  In 2006, '10 en '12 verdedigde ik met succes mijn voorstel voor het veranderen van 't formatieproces

 • Democratie 4

  In debat over mijn wet inzake schrappen verbod godslastering

 • Democratie 5

  Democratie is handwerk: je moet de straat op gaan

 • Democratie 6

  Interview met Pownews 2010

Opiniestukken

Over waarheid en leugen human

Over waarheid en leugen (Human)

Voor het blad HUMAN (het blad van omroep Human en het Humanistisch Verbond) schreef ik onderstaande column over waarheid en leugen in theater en politiek.

Interviews

Een ondragelijke waarheid

Een ondragelijke waarheid

Op een dag weet je het zeker: de God van je ouders bestaat niet meer. En dat moet je ze vertellen. Want jouw ongeloof is voor hen een doodzonde, en soms reden voor een hartverscheurende breuk. Boris van der Ham en journalist Rachid Benhammou spraken met twaalf voormalige moslims over hun geloof, hun keuzes en hun familie. Zij bundelden deze verhalen in het boek Nieuwe vrijdenkers.