Home >> Als acteur

Als acteur

Naast politiek, was ik van jongs af aan ook bezig met met spelen in en schrijven van toneelstukken. Op mijn 12de werd een scenario van mijn hand verfilmd door de NCRV-serie 'Mijn Idee'. Het was een verhaal over een jongen die een spannend avontuur meemaakt als hij plots in de 17de eeuw terecht komt. Na de middelbare school ging ik twee jaar geschiedenis studeren, en daarna werd ik aangenomen op de toneelacademie in Maastricht. Ik studeerde daar in 1998 af. In die periode was ik ook landelijk voorzitter van de Jonge Democraten. Ik speelde onder meer in Shakespeare's Macbeth (als Duncan, bij de Appel in Den Haag) in en Timon van Athene (bij Hollandia in Utrecht) en bij het Theater van het Oosten in Arnhem. Ook speelde ik in een aantal tv-series, zoals 'De Enclave' over de val van Screbrenica. Toen ik in 2002 als Kamerlid werd gekozen had ik weinig tijd om mijn oude beroep uit te oefenen, kleine uitstapjes daar gelaten. Nu mijn agenda het, buiten de politiek, het me weer toestaat, ga ik in november 2016 weer tijdedelijk de planken op! Ik ben dan een aantal maanden te zien in de musical 'Ciske de Rat'.

Opiniestukken

Werk samen in het theater nrc handelsblad

Werk samen in het theater! (NRC Handelsblad)

Toneel, cabaret, dans, musical - het zijn allemaal theatervormen die elkaar kunnen versterken: 'Soldaat van Oranje kan leren van King Lear'. In het NRC Handelsblad betogen Boris van der Ham (voorzitter toneeljury) en Cornald Maas (juryvoorzitter Musical Awards) dat er meer bij elkaar over de schutting moet worden gekeken, en worden samengewerkt op talentontwikkeling en het maken van nieuw Nederlands repertoire.

Interviews

Boris in wonderland nrc

Boris in Wonderland (NRC)

Politici? Acteurs! In het geval van Boris van der Ham is dat geen scherts of hoon, maar waar. Het oud-kamerlid voor D66 (2002-2012)werd opgeleid aan de Toneelacademie in Maastricht – de beste, benadrukt hij. Na zijn afstuderen in 1998 speelde hij een paar jaar toneel, bij onder meer Toneelgroep De Appel en Het Zuidelijk Toneel/Hollandia, waarna zijn politieke werk alle tijd opeiste. Maar nadat hij de politiek in 2012 op pauze zette, bewandelt Van der Ham de weg weer terug. En dat doet hij niet in de luwte, maar vol in de spotlights in het De La Mar theater: in de nieuwe versie van de populaire Stage-musical Ciske de Rat