Home>>Nieuws>>Meestertitel in MBO steeds meer toegepast

Meestertitel in MBO steeds meer toegepast

07 mrt 2014
Meestertitel in mbo steeds meer toegepast

In 2011 diende toenmalig D66-Kamerlid Boris van der Ham samen met CDA-Kamerlid Biskop een motie in voor de herinvoering van de meestertitel in het MBO-onderwijs. Deze titel was lange tijd gebruikelijk bij ambachten maar was volgens deze kamerleden onterecht afgeschaft.

In 2011 kwam Van der Ham met het voorstel om de titel weer opnieuw in te voeren. Van der Ham: "We komen steeds vaker echte vakmensen tekort. Van houtbewerkers tot de banketbakker. Jongeren moeten uitgedaagd worden meer te willen kiezen voor ambachtswerk", aldus de D66'er. "Het herinvoeren van de meestertitel in de Nederlandse ambachtsectoren kan helpen excellente voorbeelden te stellen"

Van der Ham vond het onterecht dat een mbo-diploma voor ambachtelijke vakmensen de hoogst haalbare erkenning is. "Vroeger was er de meestertitel voor mensen die er echt uitsprongen. Om een of andere reden is dat verwaarloosd. Met een meestertitel laat je zien dat uitstekend vakmanschap erkend en gewaardeerd wordt. "

Het nieuwbericht over het plan van Van der Ham eind 2011 op nu.nl is HIER terug te lezen.

Motie aangenomen

De motie Van der Ham/Biskop werd aangenomen en er werd een advies van de Sociaal Economische Raad gevraagd. Die reageerde positief, en in overleg met de verschillende beroepsgroepen wordt momenteel op steeds meer vakgebieden ingezet op excelent vakmanschap.

Deze eeuwenoude formule wordt nu vooral toegepast bij de opleiding tot goud- en zilversmeden, patissiers, en bij koksopleidingen, maar zal ook worden ingevoerd voor excelenent vakmanschap in modernere ambachten zoals in de gameindustrie. Van der Ham is blij dat nu ook minister Bussemaker (PvdA) werk wil maken van meesterschap, hoewel haar partij eerder tegen het D66/CDA plan was. De minister zegt nu: "De meestertitel maakt goed vakmanschap beter zichtbaar en laat jongeren zien dat zij met een mbo-diploma op zak kunnen doorgroeien naar topniveau”.

Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland is blij met het besluit van Bussemaker. „De meestertitel laat zien dat vakwerk, 'ambachten“ serieus worden genomen en worden erkend als ruggengraat van onze economie. We hebben ze ook hard nodig.”

Het advies van de Sociaal-Economische Raad  (SER) n.a.v. de motie Van der Ham/Biskop valt HIER te lezen.