Home>>Nieuws>>Lezing over studentenprotest Nationale Geschiedenis Dag

Lezing over studentenprotest Nationale Geschiedenis Dag

22 feb 2013
Lezing over studentenprotest nationale geschiedenis dag

Tijdens de Nationale Studenten Geschiedenis Dag in Utrecht werd Boris van der Ham uitgenodigd iets te vertellen over de studentenprotesten in de jaren '60 en '70.

Hij hield zijn gehoor (geschiedenisstudenten uit heel Nederland) voor dat bij nadere beschouwing de studentenprotesten in de jaren '60 en '70 maar van een zere klein groepje studenten kwamen. Maar opmerkelijk was wel dat de politiek vrij ontvankelijk was voor de protesten van deze groepen. Waar in andere landen (zoals Frankrijk) de protesten uitliepen op geweldadige confrontaties met de politie, bleven die in Nederland zeer beperkt. Sterker nog, vrijwel alle politieke stroming -links en rechts- ontvingen de provo's en studenten graag. Uit angst het verwijt te krijgen 'niet mee te willen met de tijd' ging de gevestigde orde en de bestuurlijke elite vrij snel mee met de eisen die de jongeren stelden. Dat ging niet alleen op rond democratisering van het onderwijs, maar bijvoorbeeld ook rond zeden en drugswetgeving.

Van der Ham stelde dat deze tendens er nog steeds is. Relatief kleine groepen, ook jongerengroepen, kunnen als Gideonsbende vrij snel kanalen graven naar het centrum van de macht. Hij noemde de G500, maar ook andere vernieuwingsclubs. Binnen een mom van tijd zitten ze in actualiteitenrubrieken en aan tafel bij politici. De vraag is wel of deze groepen wel zo representatief zijn voor de representatie die ze claimen.