Home>>Nieuws>>Een calvinistische islam?

Een calvinistische islam?

21 mei 2014
Een calvinistische islam

Familie-is-alles In het boek Familie is alles, het vervolg op Onzichtbare ouders waarin Margalith Kleijwegt tien jaar geleden een vmbo-klas volgde, signaleert ze dat de hoge verwachtingen van veel jongeren vaak gepaard gaan met een gebrek aan discipline waardoor velen doelloos thuis op de bank hangen. Over dit boek en de claim van een 'calvinistische islam' ging o.a. Boris van der Ham in debat.

Sommigen van de in het boek beschreven jongeren worden zelfs ‘spookburgers’, jongeren waar niemand meer greep op heeft. Uit het onderzoek voor Familie is alles blijkt dat degenen die strikt gelovig zijn het ’t beste doen.

Zo gaat Halid, die zijn schoolperiode bij internaat Ekmel doorbracht, nu naar het hbo, terwijl zijn klasgenoot Cemal, die vooral rijk wilde worden, nu werkloos thuis zit.

Een nieuwe trend zijn de bornagain muslims, ‘calvinistische’ moslims die de schaamtecultuur hebben ingeruild voor een schuldcultuur. Wees streng voor jezelf, verzin geen smoesjes als je iets fout doet. Is dit het nieuwe geloven? Kan de rol van het geloof op die manier een positieve zijn?

Het werd een avond met Arie Boomsma (leiding), Margalith Kleijwegt, Boris van der Ham, Ahmed Marcouch, Elma Drayer, Halim El Madkouri (Forum) en Sofyan Mbarki. Het debat werd georganiseerd door stadsdeel West, in samenwerking met De Groene Amsterdammer en uitgeverij Atlas Contact.

Van der Ham: 'Streng voor jezelf zijn, berouw kunnen tonen en eerlijk zijn - het is essentieel om in de Nederlandse samenleving mee te kunnen draaien. Dus wat dat betreft goed dat hierop de nadruk wordt gelegd. Prima als je die elementen wil koppelen aan je geloof, maar het is zeker geen voorwaarde en mag al helemaal niet onlosmakelijk aan elkaar worden gekoppeld. Een gedisciplineerde moraal is ook seculier leverbaar."