Home>>Nieuws>>21 maart: BIG BANG party

21 maart: BIG BANG party

21 mrt 2015
21 maart big bang party

Op 21 maart begint de lente. Om dit heugelijke feit te vieren organiseren aantal Amsterdammers elk jaar de 'BIG BANG' party, om de oerknal te vieren. Dit jaar mede mogelijk gemaakt door het Humanistisch Verbond.

13.699.999.999 jaar geleden ontstond het universum met de Big Bang. Waarom, waartoe en waarheen? Niemand die het weet, maar we hebben wel te maken met een schitterend wonder. Vindt u ook niet? Vier dan Big Bang Day (BBD) op 21 maart, een feest met muziek, gesprekken, dans en vrolijkheid. Het Humanistisch Verbond sponsort met een financiële bijdrage.

Het universum, het leven, de ruimte, de tijd, het alles dat begon op dat ene moment met een grote, onvoorstelbare knal. Dat vraag om een feest. Eindelijk is er nu zo'n feest voor atheïsten! Maar natuurlijk eigenlijk voor iedereen. Want wat is er nu belangrijker om op te proosten dan op het ontstaan van ons universum?

Wetenschappers, kunstenaars, muzikanten en dichters onderzoeken, bezingen en verbeelden het heelal. Ze laten ons steeds weer met nieuwe ogen naar onze wereld kijken. Op Big Bang Day wordt ook de mens gevierd, die niet alleen zelf van sterrenstof is gemaakt, maar ook vol verwondering en verbazing naar de aburde onbegrijpelijkheid van het alles kijkt, en lacht.

We zijn allemaal van dezelfde oermaterie - sterrenstof - gemaakt. En allemaal schieten we met een onvoorstelbare snelheid door een grote ballon, het universum (de ballon is dan ook een standaard feestgereedschap van de BBD). We vergeten soms hoe wonderlijk dit eigenlijk is, en hoeveel reden om te vieren dat er een universum is en wij uberhaupt 'zijn'.

Het idee begon in Amsterdam. Ruben Schrameijer, een van de organisatoren, legt uit:
"Het idee voor de Big Bang Day is ooit op een gezellige kerstavond ontstaan toen ik met familie en vrienden om tafel zat en dacht: Waarom vieren we eigenlijk de geboorte van Jezus en niet van het heelal? We geloven helemaal niet in god, wel in de wetenschap!
Met Rutger van Ree en Farshad Soleymani heb ik toen de stichting opgericht, om dit idee, een seculiere internationale jaarlijkse viering ter ere van het begin van alles en alles wat daarop gevolgd is de wereld in te helpen.

Op Big Bang Day wensen we elkaar een ‘schitterende Oerknaldag’ en drinken we Bang’s – speciale cocktails waarbij een druppeltje tabasco tussen een laag wodka en een laagje sambuca een oerknalletje in je shotglaasje vormt. En staan we stil bij het leven, het universum en alles. "

Voorzitter van het Humanistisch Verbond  - Boris van der Ham -  was meteen enthousiast: "Humanisten klagen soms over hun eigen gebrek aan rituelen en vieringen. Terwijl er zoveel dingen zijn om te vieren! De Big Bang is misschien wel een van de mooiste en belangrijkste, en daarom sponsoren we deze dag. Wat mij betreft wordt het een wereldwijd humanistisch feest, naast Wereldhumanismedag op 21 juni waar we het begin van de zomer vieren. Ik treed 21 maart op als barman en hou een kort verhaal."

Wens elkaar dus op 21 maart een schitterende Oerknal toe, of beter, kom ook naar de Big Bang Party!